Policie našla ztracenou dívku z Čerchova. Je živá, pečují o ni lékaři

Policie vypátrala osmiletou holčičku z Čerchova (zdroj: ČT24)

Policie našla osmiletou dívku z Německa, která se v neděli ztratila na vrchu Čerchov v Českém lese. Je živá a bude předána do péče zdravotníků. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Pavla Burešová. Vzhledem k tomu, že jde o dítě, nebude policie poskytovat žádné další informace.

„Je zdravá a vypadá v dobré kondici,“ řekl starosta nedalekých Všerub Václav Bernard (STAN) s tím, že dítě v rámci záchranářské akce našli dva až tři kilometry od vrchu Čerchov ve směru na Českou Kubici u České studánky.

„Tento sektor byl opravdu až jako poslední. Bylo to to nejméně pravděpodobné místo, kde by se mohla nacházet,“ konstatoval velitel zásahu Petr Mášek.

„Seděla ve vysoké trávě. Když jsme přišli, tak se postavila,“ popsal hajný Domažlických městských lesů Martin Semecký. 

Pátrání po dívce, která se ztratila při rodinném výletě, začalo v neděli odpoledne na české i německé straně hranice. Čerchov leží asi dva kilometry od ní. Pátrací týmy se v lesnatém terénu, kde hledaly i v noci, několikrát vystřídaly. Matka dívky i její bratranec jim v terénu ukazovali, kde se dítě ztratilo. Podle dřívějších informací se pátrání zúčastnilo na 200 lidí.

„Mnohokrát děkujeme za výbornou spolupráci Policii ČR. Máme velkou radost, že je holčička v pořádku,“ uvedlo na Twitteru německé velvyslanectví.

Všem pátračům poděkoval také bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann z křesťanskodemokratické CSU. „Všechno jsme zmobilizovali … a nakonec to byla ta špetka štěstí, že holčičku našel hajný zapojený do pátrání,“ citovala jej DPA.

V pondělí odpoledne hasiči, policisté a další lidé zapojení do akce vytvořili zhruba 800 metrů dlouhou hustou rojnici a důkladně procházeli území znovu. Obavy panovaly hlavně proto, že noční teploty v oblasti klesaly k minus osmi stupňům. Nejvyšší bod Českého lesa Čerchov s nadmořskou výškou 1041 metrů je v centru oblasti několik kilometrů se táhnoucích lesů.

Děvčátko, které strávilo v lese 45 hodin, hledaly záchranné týmy policistů z pořádkové i dopravní policie, ze zásahové i pořádkové jednotky, studenti z policejní školy či profesionální i dobrovolní hasiči. Na pomoc přijeli s technikou také pracovníci ze šumavského národního parku a lesníci Městských lesů Domažlice, kteří mají zkušenosti s pohybem v zalesněné krajině.