V sobotu přibylo 253 případů covidu. Jde o nejvyšší víkendový přírůstek od května

V sobotu přibylo v Česku 253 případů nemoci covid-19, což je nejvíce za víkendový den od konce května. Nárůst počtu nakažených byl zhruba o čtvrtinu vyšší než předchozí sobotu. Počet hospitalizovaných s covidem-19 vzrostl ve srovnání s předešlou sobotou o dvě třetiny na 103. Počet pacientů ve vážném stavu se dokonce oproti minulému týdnu zdvojnásobil na 16.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Tento týden počty nově potvrzených případů nákazy koronavirem ve srovnání s předchozím týdnem výrazně stoupají. V minulém týdnu se denní nárůsty pohybovaly ve všední dny většinou kolem dvou až tří stovek nakažených, kdežto nyní kolem čtyř stovek. O víkendu pak minulý týden přibylo v sobotu 205 nakažených a v neděli 140.

Zatímco nově nakažených oproti minulému týdnu přibylo, počty provedených testů v sobotu poklesly ze zhruba 47 500 za předchozí sobotu na 44 000. Před týdnem bylo provedeno asi sedmnáct tisíc PCR a třicet tisíc antigenních testů a tuto sobotu přibližně šestnáct tisíc PCR a osmadvacet tisíc antigenních testů. Podíl potvrzených případů covidu-19 na počtu provedených testů tak stoupl ve všech kategoriích.

Nově odhalené případy nákazy
Zdroj: ČT24

V kategorii preventivních a plošných testů, které tvoří naprostou většinu prováděných testů, podíl potvrzených případů nemoci vzrostl z 0,22 procenta za předchozí sobotu na 0,30 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl mírně z 1,30 na 1,34 procenta. Podíl pozitivních u diagnostické indikace, kdy jsou už testováni třeba lidé vykazující příznaky, vzrostl z 2,42 na 3,68 procenta.

Reprodukční číslo mírně kleslo

V neděli naopak mírně kleslo reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Ze sobotní hodnoty 1,47 se snížilo na 1,38. Stále je však nad kritickou hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření nemoci. Nad jedničkou je reprodukční číslo nepřetržitě od 26. srpna.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu-19 za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, k neděli stagnovalo na 24 případech. Stagnaci (nebo pokles) hlásí i většina regionů.

Nejvyšší je nadále v Karlovarském kraji, kde naopak stouplo na 48 případů nákazy za týden na 100 tisíc obyvatel. Nad čtyřicítkou je i v Praze s 41 případy. U všech ostatních regionů už dosahuje nejvýše 26 případů. Nejnižší je stále v Olomouckém kraji, kde stagnovalo na 11 případech nákazy.

V sobotu bylo proti covidu-19 naočkováno asi tři tisíce lidí, zatímco před týdnem 4800. Za celou dobu očkování dostali lidé v zemi už zhruba 11,63 milionu dávek vakcín a plně naočkováno bylo 5,84 milionu lidí.

Za celou dobu epidemie covidu-19 v Česku od začátku loňského března bylo v zemi potvrzeno asi 1,68 milionu případů nemoci a zemřelo 30 413 lidí s covidem-19. Za posledních sedm dní byla podle ministerstva zaznamenána čtyři úmrtí s covidem-19.