Policie obvinila autora výroků o nepřímém zabíjení pacientů s covidem z šíření poplašné zprávy

Policie obvinila z šíření poplašné zprávy a pomluvy muže, který na videu obvinil lékaře plzeňské nemocnice, že nepřímo zabíjejí pacienty, když jim nechtějí podávat léky ivermektin a isoprinosin. České televizi to potvrdila mluvčí plzeňské policie Veronika Hokrová. Za šíření poplašné zprávy v době nouzového stavu by obviněnému v případě obžaloby hrozilo až osm let vězení. Nahrávka měla na internetu během dvou dnů téměř padesát tisíc zhlédnutí.

„Plzeňští kriminalisté zahájili trestní stíhání třiašedesátiletého muže, kterého obvinili ze spáchání zločinu šíření poplašné zprávy a z přečinu pomluva. V dalším vyšetřování případu bylo zjištěno, že zveřejněné záznamy rozšiřují poplašnou zprávu o interním chodu na pracovišti ve zdravotnickém zařízení a svým jednáním měl způsobit újmu na dobrém jménu lékařského personálu a takového jednání se dopustil v době nouzového stavu,“ uvedla mluvčí plzeňské policie Veronika Hokrová.

Muž video natočil na koronavirovém oddělení v plzeňské nemocnici, kde v tu dobu ležela jeho matka. Ve videu se snaží přesvědčit personál nemocnice, aby jeho matce začal podávat léky ivermektin a isoprinosin. Nemocnici obviňuje z toho, že nepřímo zabíjí nemocné, když jim léky nepodává, a snaží se o tom přesvědčit i další pacienty. Autor videa, Pavel Hlávka je zakladatelem rádia Svobodný vysílač a je známý v souvislosti s konspiracemi a dezinformacemi.

Video nemocné matky

Podle Deníku N video začínalo tím, že Hlávka dostal svolení navštívit svou nemocnou matku na covidovém lůžku v plzeňské fakultní nemocnici na Borech. Poté, co se obleče, jde na pokoj, kde se jeho matka léčí s dalšími dvěma pacientkami. Vše si přitom nepřetržitě nahrává na telefon.

Po příchodu k matce, která je v tu dobu napojená na dýchací přístroje, se ji snaží přesvědčit, aby na něj zamrkala a dala tak najevo, že chce, aby jí podal léky ivermektin a isoprinosin, které s sebou přinesl. Následně Hlávka na lékaře naléhá, aby matce léky podali. Ti to odmítají. Jeden z léků by jí podle lékařů v jejím stavu přitížil, druhý je podle nich neúčinný.

Hlávka se ve videu také snažil přesvědčit ostatní pacienty, že koronavirus není problém, že je vymyšlený a všichni by měli brát zmíněné léky, které problémy s ním spojené podle Hlávky léčí.

Podle nemocnice Hlávka video zveřejnil s úmyslem poškodit dobré jméno nemocnice, proto na něj podala trestní oznámení.