V sobotu přibylo v Česku 140 případů covidu, méně než před týdnem

V sobotu přibylo v Česku 140 potvrzených případů koronaviru. V mezitýdenním srovnání je to poprvé po osmi dnech pokles. Minulou sobotu přibylo o patnáct případů více. Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, mírně kleslo na 1,07. Už osm dní ale zůstává nad hodnotou jedna, což značí zrychlování epidemie. V nemocnicích je s covidem 53 pacientů, v těžkém stavu je šestnáct z nich.

On-line přenos
Koronavirus – srpen
22:48

Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

18:03

Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

17:21
Česko

Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dní v České republice po zaokrouhlení dvanáct případů koronaviru. Zatímco více než týden toto incidenční číslo rostlo, v neděli se proti sobotě nepatrně snížilo. V sobotu mělo hodnotu 12,2, nově je o desetinu nižší. Stále velké rozdíly jsou ale mezi regiony.

Nejhorší situace zůstává v hlavním městě. Za předchozích sedm dní připadá na sto tisíc Pražanů 29 nakažených. Ve středních a jižních Čechách je incidence shodně patnáct, v Plzeňském kraji, na Vysočině a v Karlovarském kraji je incidenční číslo na hodnotě jedenáct. Nejlépe je na tom znovu Zlínský kraj, kde bylo v uplynulém týdnu na sto tisíc obyvatel pět nakažených.

Laboratoře v sobotu provedly 88 tisíc testů, stejně jako před týdnem. U preventivních a plošných testů, které jsou nejčastější, podíl odhalených případů nákazy proti předchozí sobotě mírně klesl na 0,09 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se snížil z 0,46 na 0,29 procenta. V případě diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky, se podíl pozitivních vzorků naopak zvýšil z 0,73 na 1,7 procenta.

Vakcinaci v sobotu podstoupilo dvanáct tisíc lidí, o 6600 méně než před týdnem. Zdravotníci podali v Česku celkově už téměř jedenáct milionů dávek vakcíny. Ukončené očkování má více než 5,3 milionu lidí.

Od začátku epidemie odhalily laboratoře v zemi 1 676 222 případů covidu-19. Většina lidí se z nemoci již vyléčila. S koronavirem naopak zemřelo 30 373 lidí. V posledních třech dnech ministerstvo neeviduje žádnou oběť.