Koudelka měl být na dalších pět let, říkají Jurečka a Rakušan. Babiš nepodlehl tlaku prezidenta, reaguje Vondráček

Události, komentáře: Dočasné jmenování ředitele BIS Michala Koudelky (zdroj: ČT24)

V čele Bezpečnostní informační služby zůstává Michal Koudelka, řádný mandát mu končí s tímto týdnem. Pak bude vedením civilní kontrarozvědky poveřený až do jmenování nového ředitele. Vybrat ho bude úkolem nové vlády po volbách. Opozice je ráda alespoň za tento krok, rozhodnutí premiéra Andreje Babiše (ANO) ale chápe jako ustoupení tlaku prezidenta Miloše Zemana. O tématu se debatovalo v Událostech, komentářích.

„Když někdo něco dělá dobře a i to vláda říká, není důvod, aby ten člověk tu funkci nedělal naplno, a ne s nějakým dočasným pověřením,“ komentuje krok vlády předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který byl jedním z těch, kteří navrhovali mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny na tento pátek právě kvůli jmenování ředitele BIS. Současné řešení mu nepřijde šťastné, ale mohlo to podle něj dopadnout hůř.

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) chápe návrh na mimořádnou schůzi jako součást předvolební kampaně koalice Spolu. „Myslím, že to pan premiér udělal velice korektně, že je to nejrozumnější řešení, ona by nikomu pusa neupadla, kdyby ho někdo pochválil,“ hájí Vondráček svého předsedu.

Šéf STAN Vít Rakušan připomíná, že již dříve byl s dalšími členy opozice pro to, aby se svolal bezpečnostní výbor sněmovny a jmenování ředitele BIS se řešilo. Zmatky podle něj vytvořil sám premiér. „Kdyby vláda přišla s kandidátem do bezpečnostního výboru, projednal se a jmenoval se, tak se z toho žádná politika dělat nemusela,“ říká Rakušan.

Shoda napříč stranami

„Činnost BIS nebude žádným způsobem ohrožena,“ komentuje Vondráček. Nelíbí se mu, že kvůli sporům je teď z Koudelky jeden z nejznámějších ředitelů bezpečnostní služby. „Zaplať pánbůh, že to dopadlo takhle, poslanci vezmou návrh mimořádné schůze zpět a já na to budu reagovat,“ nastínil Vondráček.

„Bavíme se o Michalu Koudelkovi, kterého vláda, i ta minulá, šestkrát navrhla na povýšení prezidentu republiky. My jako opozice jsme ho také plně podporovali. Normální člověk nepochopí, když je taková shoda, proč vláda ředitele nejmenovala řádně na pět let,“ podotýká Jurečka.

Jako příklad dobrého postupu uvádí bývalého premiéra Bohuslava Sobotku (tehdy ČSSD), který Koudelku navrhl před pěti lety.

Názor prezidenta Zemana

Práce kontrarozvědky, která ve svých zprávách opakovaně upozorňuje například na nebezpečí ruských či čínských špionů, je zdrojem dlouhodobé kritiky prezidenta Zemana. Kriticky se vyjadřuje i k osobě jejího šéfa Koudelky.

V minulosti o něm prohlásil, že není člověkem na svém místě, a šestkrát ho odmítl povýšit na generála. A výroční zprávu BIS z prosince 2018, ve které tajná služba varovala před ruskými a čínskými agenty, označil Zeman za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“.

Že by se premiér Babiš rozhodl dočasně jmenovat Koudelku, aby nepopudil prezidenta Zemana, Vondráček odmítá. „Kdyby premiér neustoupil a byl nebojácný, jak o něm mluví pan Vondráček, tak by dal mandát řediteli Koudelkovi na dalších pět let,“ reaguje Rakušan. Podle něj je pro Babiše problematické, že by třeba 14 dní před volbami mohl prezident odvolat podporu, kterou mu nyní dává.

Sestavení nové vlády

Podle premiéra Babiše má nového ředitele BIS vybrat příští vláda. Jurečka se ale obává, že může trvat řadu měsíců, než bude po volbách sestavena, pokud by se opět musela opírat o hlasy SPD nebo KSČM jako toto volební období a neměla jasnou většinu.

„Pořád věřím, že občané jasně rozhodnou, aby koalice Pirátů a STAN a koalice Spolu měly většinu a vznikla demokratická vláda neopírající se o hlasy populistů a extremistů a mohli jsme vykročit někam dál,“ doufá Rakušan. V takovém případě je podle něj téměř stoprocentní šance, že Koudelka bude pokračovat dalších pět let.

„Volič má svůj rozum, ale je pravda, že kvůli změně volebního zákona bude vytvoření nějaké koalice možná ještě o to složitější. Budeme doufat, že si volič uvědomí, že je tady potřeba nějaká silná strana, silná většina. Tahle vláda se rodila snad devět měsíců, tak doufám, že nepřekročíme tento rekord,“ uzavírá Vondráček.