Pozor na rychlou jízdu. Tisíce policistů budou až do pátku kontrolovat řidiče

Události: Bezpečnostní akce na českých silnicích (zdroj: ČT24)

Tisícovky policistů budou od pondělí do pátku na silnicích po celém Česku kontrolovat dodržování povolené rychlosti jízdy. Akce je součástí kampaně proti nepřiměřené rychlosti, za kterou stojí Česká asociace pojišťoven (ČAP), BESIP a Policie ČR. Nepřizpůsobení rychlosti patří dlouhodobě mezi nejtragičtější příčiny dopravních nehod. Za prvních šest měsíců letošního roku má na svědomí 78 úmrtí a 195 těžce zraněných, uvedla ČAP v tiskové zprávě.

Dopravní policie už na začátku prázdnin zvýšila dohled nad bezpečností a plynulostí provozu. „V současné chvíli na jednotlivých krajských ředitelstvích probíhají dopravně-bezpečnostní akce, které budou sledovat zejména překračování povolené rychlosti,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová.

Mluvčí řekla, že řidiče policisté také upozorňují na rizika vážných nehod souvisejících s nepřiměřenou rychlostí prostřednictvím kampaně „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“. Policisté od začátku roku projednali přes pětašedesát tisíc přestupků, které souvisely s překračováním povolené rychlosti. 

Roadshow s téměř skutečnou nehodou

Vedle zvýšených policejních kontrol spouští v srpnu BESIP preventivně-edukativní roadshow. Návštěvníkům nabídne skoro autentický prožitek z vážné dopravní nehody. Ve vybraných městech Česka se lidé budou moci v srpnu a září v interaktivním stanu přesvědčit, že spěchat se nevyplácí. Harmonogram akce je k dispozici na stránkách kampaně.