Epidemie opět přibrzdila, v pátek přibylo 140 případů. Od soboty může být bez respirátoru ten, komu to povolí lékař

Po čtvrtku, kdy po dlouhé době prokázaly testy více nakažených než před týdnem, se v pátek situace zase významně zlepšila. Pozitivní výsledek mělo pouze 140 testů na koronavirus, oproti předchozímu týdnu jich bylo o 47 méně a oproti čtvrtku o 67 méně. Od soboty platí pozměněná opatření, která v pátek schválila vláda. Lidé, kterým to nedoporučí lékař, tedy již nemusí nosit ve vnitřních prostorách respirátory, děti do 12 let nemusí jít na test před cestou z vysoce nebo velmi vysoce rizikových zemí do Česka.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

V posledních dvou týdnech počty lidí, u kterých testy prokázaly nákazu covidem-19, klesaly, a to až do čtvrtka. Nebyl to však zlom, ale spíše anomálie. V pátek počet pozitivních případů opět poklesl, a to o celou čtvrtinu oproti předchozímu pátku.

Sedmidenní incidence poklesla na 11 nově nakažených na sto tisíc obyvatel oproti čtvrtečním 12, na regionální úrovni je nejvyšší v Plzeňském kraji, kde za týden přibylo 30 případů na sto tisíc obyvatel. Plzeňský kraj i Praha, kde je incidence druhá nejvyšší z republiky (22 na sto tisíc obyvatel) hlásí po pátku zlepšení, hlavní město zaznamenalo oproti předchozímu týdnu téměř poloviční zlepšení. Nejméně případů vzhledem k počtu obyvatel (tři na sto tisíc) zaznamenali v posledním týdnu v Olomouckém kraji.

V nemocnicích je 50 lidí nakažených covidem-19, z nich deset je v těžkém stavu. Před polovinou července byl počet hospitalizovaných poloviční, potom stoupal, měsíčního maxima dosáhl 26. července, kdy bylo v nemocnicích 55 lidí s covidem. Počet pacientů v těžkém stavu je ovšem nejvyšší od konce června.

S potvrzením bez respirátoru

Nejvyšší správní soud v úterý kritizoval dosavadní znění mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které nařizovalo nošení respirátorů ve všech vnitřních prostorách a dal mu tři dny na jeho změnu, v opačném případě by přestalo platit. Nyní tedy platí nové znění, které poskytuje výjimku z povinnosti lidem, kterým nošení respirátoru nedoporučí kvůli jejich zdravotnímu stavu lékař. Musí ovšem mít od něj potvrzení a výjimka musí být zaznamenaná i ve zdravotnické dokumentaci.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek zdůraznil, že podle odborníků je „naprosté minimum“ lidí, kteří respirátor skutečně nemohou ze zdravotních důvodů nosit. „Například se to netýká astmatiků a dalších. Ale dáváme možnost, aby – pokud lékař vyhodnotí, že to je na místě – bylo lékařské potvrzení vydáno,“ uvedl Vojtěch.

Vláda v pátek schválila ještě jednu změnu. Od 9. července stanovilo ministerstvo povinnost testu po příjezdu ze zahraničí, po příjezdu ze zemí označených českými úřady za vysoce nebo velmi vysoce rizikové, nadále platí i povinnost nejméně pětidenní karantény po příjezdu. Nic z toho ovšem neplatí pro lidi očkované (a také ty, kteří měli v posledním půlroce covid), současně mají výjimku i děti do 6 let. Ovšem na děti mezi 6 a 12 lety, které se zatím očkovat nemohou, se nařízení plně vztahovalo. To se nyní mění.

Od soboty neplatí pro děti do 12 let povinnost podstoupit před odjezdem z vysoce nebo velmi vysoce rizikové země test na koronavirus a ani nemusí po příjezdu do Česka na pět dní do karantény. Ihned po příjezdu mohou podstoupit PCR test a stačí počkat na jeho výsledek. 

Další změny začnou platit od neděle, tedy od 1. srpna. Zvýší se limity na kulturních a sportovních akcích na 7 tisíc lidí venku a 3 tisíce uvnitř, přičemž ti s očkováním nebo prodělaným covidem v posledním půlroce budou moci být vpuštěni i nad uvedené limity až do naplnění kapacity. U stojících diváků se zmenší povinné rozestupy na 1,5 metru a na diskotékách a v klubech budou moci lidé při doložení bezinfekčnosti tancovat. Bez omezení budou moci fungovat plavecké bazény a muzea a galerie se budou moci zaplnit na 75 procent své celkové kapacity.

Na očkování přichází polovina lidí oproti začátku měsíce. V Praze má zájem povzbudit autobus

V polovině prázdnin se postupně mění i některé okolnosti očkování proti covidu-19. Při pohledu na celková čísla vakcinace zpomaluje. Zatímco počátkem července se očkovalo v pracovní dny přes sto tisíc lidí denně, v posledním týdnu klesal tento počet k 50 tisícům aplikovaných dávek za den. V pátek vykázali zdravotníci 58 704 podaných dávek, což bylo poněkud více než ve čtvrtek.

Svůj provoz již končí některá velkokapacitní očkovací centra, naopak přibývá míst, kam si mohou lidé přijít pro vakcínu bez předchozí registrace. Často jsou v obchodních centrech, ale existují i mobilní očkovací centra bez registrace. V Pardubickém kraji jezdí očkovací kamion, Praha od soboty zprovoznila očkovací autobus.

Ten se bude po městě přesouvat, první jeho zastávka je v zoologické zahradě. Přijít se očkovat k zoo je možné po oba víkendové dny od 9 do 17 hodin. Již v sobotu ráno se před ním  vytvořila fronta – a to přesto, že je přímo v areálu zoo a k očkování je potřeba i vstupenka do zahrady. Podle pracovnice, která vakcínu aplikovala, přišli „lidé všech věkových kategorií včetně dětí“. 

Zájemci mají na výběr mezi jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson a dvoudávkovou Pfizer, starší lidé, kteří přicházejí, mají zájem hlavně o jednodávkovou. Pražský magistrát, který provoz autobusu zajistil, očekává, že do něj přijde až 300 lidí denně.

„Cítíme, že zájem o očkování klesá, takže to chceme co nejvíc podpořit. Autobus bude přistaven na místě, která jsou frekventovaná, nebo na významných akcích. Bude tam část očkovací i významná část informační,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Autobus by podle něj měl navštívit i tržnici Sapa.

„Rádi bychom očkovali i cizince, kteří nejsou zaregistrovaní v systému veřejného zdravotního pojištění, ale k tomu potřebujeme, aby nám ministerstvo zdravotnictví povolilo očkování takzvaných samoplátců. V tuto chvíli nám ho odmítají vydat, doufám, že se to změní, protože komunita cizinců nemůže zůstat v Praze bez očkování,“  doplnil primátor.