Vojtěch hájí motivaci k očkování volnem pro státní zaměstnance. Kubovi vadí segregace podnikatelů

Debata Vojtěcha a Kuby o očkování (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) chce co nejvíc motivovat k očkování. Hájí proto dva dny placeného volna pro očkované státní zaměstnance a chce proces přiblížit a zjednodušit. Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) takto nastavené volno odsoudil jako nespravedlivé pro ostatní. V plánu na přesun vakcinace blíž lidem postrádá koordinaci se starosty. Politici se střetli v Událostech, komentářích.

Vojtěch vysvětloval také zmírnění povinnosti testování pro návrat dětí ze zahraničí. V původním návrhu se výjimka měla týkat pouze potomků očkovaných rodičů, ministerstvo  ji však zavrhlo kvůli jeho přílišné složitosti. Bylo by podle něj například složité definovat, zda se má pravidlo týkat pouze rodiče nebo například i doprovázející osoby.

Kuba souhlasil, že širší přístup nepředstavuje zásadní riziko pro epidemiologickou situaci. „Opatření by měla být především nastavena a vybalancována tak, aby minimálně zasahovala do svobod lidí,“ řekl k tomu. Pravidla by podle něj měla především zamezit zavlečení agresivnějších mutací viru, které by mohly být rezistentní vůči očkování.

Ministerstvo chce více očkovat bez registrace, chce také lidi více motivovat

Systém očkování založený na předběžné registraci je podle Vojtěcha již vyčerpán a chtěl by proto „jít s očkováním blíže k lidem“. Navrhuje proto klást větší důraz na očkování bez registrace, ale třeba i na mobilní očkovací centra. Lidi by chtěl také více motivovat – v případě státních zaměstnanců třeba dvěma dny volna, jak v pátek ráno schválila vláda.

Hejtman Kuba podporuje očkování bez registrace i v Jihočeském kraji, kde už na několika místech začalo. Očkovat například v obchodních centrech je ale podle něj velká neúcta vůči zdravotníkům. Nesouhlasí ani s mobilními očkovacími týmy. „My jako kraje musíme napřed oslovit starosty a zjistit, jaká tam je situace,“ komentuje návrh. Nelze podle něj vyslat týmy do měst bez toho, aby starostové akci zkoordinovali a informovali o ní občany.

Kuba kritizuje také motivaci státních zaměstnanců v podobě dvou volných dnů po očkování. Stát prý takto ještě více segreguje podnikatele od státních zaměstnanců, kteří podle něj měli větší jistoty po celou dobu pandemie.

Vojtěch: Nemůžeme se utestovat k smrti

Vláda oznámila také plánované zrušení bezplatných testů, podle Vojtěcha tak chce prý dát najevo, že preferovanou cestou je proočkování populace, nikoliv testování.

„Nemůžeme se utestovat k smrti, není to dlouhodobé řešení a očkování je v tomto směru preferovanou variantou. Tímto krokem to říkáme: pojďte se naočkovat,“ vysvětluje rozhodnutí Vojtěch.