Pátek bude velmi horký, pak přijde déšť i výraznější ochlazení

Události (zdroj: ČT24)

Na déšť, přeháňky a bouřky se lidé v Česku musí připravit i v posledních třech dnech tohoto týdne. V pátek a v sobotu je můžeme očekávat hlavně v noci, během dne pak může být i slunečné počasí. Teploty vystoupí nejvýš v pátek, a to i přes 30 stupňů. Další dny se pak budou snižovat.

V neděli už může být 25 stupňů jen na jihu Moravy. Všude jinde bude chladněji, na západě i pod dvaceti. Zároveň se poslední den týdne postupně přiženou mraky nad celé Česko. A zatímco na západě donesou spíš déšť a přeháňky, na východě se můžou vyskytnout i bouřky. Navíc tam hrozí riziko přívalových dešťů. 

V neděli může vydatně pršet
Zdroj: ČT24

Napršet může i kolem padesáti litrů vody na metr čtvereční. Tam, kde je v řekách (případně v půdě) už teď hodně vody, budou zase rychle stoupat hladiny. Hlavně na malých potocích přitom můžou nastat povodňové stupně. ČHMÚ kvůli tomu s největší pravděpodobností vydá výstrahu.

Už teď jsou červencové úhrny srážek výrazně nadprůměrné, nejvyšší za posledních pět let. Čísla zatím nejsou konečná, v posledních dvou dnech bude ještě pršet, už teď je ale jasné, že nejvíce srážkové vody napršelo v krajích v Čechách.

Kolik vody napršelo do 27. července
Zdroj: ČT24

Z řek měla největší problém pojmout vodu Berounka a její přítoky. Nyní se hladina pomalu dostává k normálu. I v příštím týdnu ovšem bude často pršet, teprve po 10. srpnu můžeme očekávat méně deště a teploty výrazněji přes 25 stupňů.

Výhled na víkend
Zdroj: ČT24