V Česku přistála druhá modernizovaná CASA. Pomáhat bude i při humanitárních misích

V Česku přistál ve středu před 19. hodinou druhý z dvojice nových letounů CASA. Původně měl přistát ve tři hodiny odpoledne, ke zpoždění došlo na trase z Madridu.

Ministerstvo obrany za dvě letadla zaplatí 2,3 miliardy korun s DPH a armáda jimi doplní nynější flotilu čtyř transportních strojů CASA pořízených v roce 2010. První modernizovaný model C-295MW přistál – také se zpožděním – na vojenském letišti v pražských Kbelích v květnu. 

Nové stroje jsou vybaveny nejmodernějšími komunikačními, navigačními a řídicími systémy včetně satelitního a datového spojení a jsou schopny přepravit až 66 cestujících či 46 výsadkářů. Při změně uspořádání je možné zajistit pro cestující vyšší standard, letadla tak budou používat i ústavní činitelé při letech do bližších evropských destinací. Naložit je také možné 24 ležících pacientů nebo jednoho pacienta na lehátku intenzivní péče a až devět tun nákladu.

Letadla budou nasazena při zahraničních misích

Dvojice nových letadel nahradí loni vyřazené dopravní stroje Jak-40. Dosud používané letouny CASA čeká letos a příští rok rozsáhlá modernizace v Seville, kde armáda postupně převzala i oba nové stroje. Předání strojů trvalo týden, byla během něj zkontrolována dokumentace, certifikáty nebo manuály, detailně prohlédnuty byly také všechny části letounů, vyzkoušeny jejich systémy a zkontrolováno vnitřní vybavení. Kontrolu funkčnosti letounů pak podle ministerstva završil přebírací let.

Podle dřívějšího vyjádření velitele vzdušných sil armády Petra Mikulenky budou nové letouny plnit stejné úkoly jako dosavadní stroje. Podílet se budou na zajištění zahraničních misí, transportu lidí i materiálu, pomáhat při humanitárních misích.

Letouny CASA působí od roku 2013 v misi MFO na Sinajském poloostrově. Přepravily stovky tun materiálu, tisíce lidí v přepravních misích, výsadcích nebo při transportu pacientů v rámci programu Medevac. Letouny se využívají i k převozu orgánů k transplantaci nebo při transportu koní Převalského do Mongolska.

obrázek
Zdroj: ČT24