Policie obvinila tři muže, které v úterý zadržela v Praze. Je mezi nimi i podnikatel Jan Kočka

Kriminalisté obvinili tři muže, které v úterý odpoledne zadrželi v centru Prahy. Začali je stíhat pro trestné činy vydírání a loupež, za což jim v případě odsouzení hrozí až desetileté tresty vězení. Trojice v polovině června vyhrožovala a napadla sedmapadesátiletého muže a nutila ho k převodu firmy, uvedla pražská policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Policisté podají státnímu zástupci podnět, aby na obviněné, mezi nimiž je podle informací České televize i pražský podnikatel Jan Kočka, navrhl uvalit vazbu.

„Poškozený po napadení utrpěl zranění, která si vyžádala převoz do nemocnice,“ uvedla Siřišťová. Mužům, kteří ho podle ní napadli, bylo 51, 52 a 54 let. Při odchodu z místa napadení jeden z mužů vytrhl ze zdi bezpečnostní kameru se záznamem incidentu, dodala mluvčí.

Policie stíhá Kočku spolu s dalšími 25 lidmi a čtyřmi firmami také z krácení daně. Podle detektivů pomocí fiktivních faktur připravili stát na daních zhruba o 150 milionů korun. V případu čelí obvinění i Kočkova úklidová firma Prostor. Podnikatel po obvinění z daňového úniku uvedl, že v souvislosti s kauzou pozastaví své členství v pražské ČSSD, jejímž byl dlouholetým členem.

Rodina Kočkových proslula mimo jiné pořádáním Matějských poutí na holešovickém Výstavišti. Bratra Jana Kočky zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch Bohumír Ďuričko, soud ho poslal na 12,5 roku do vězení.