Zeman jednal se slovinským prezidentem Pahorem. Mluvili o předsednictví v EU a o Afghánistánu

Prezident Miloš Zeman hovořil se svým slovinským protějškem Borutem Pahorem o prioritách aktuálního předsednictví Slovinska v Radě EU, vzájemných i mezinárodních vztazích a o aktuální situaci a rizicích v Afghánistánu. Na Twitteru to po setkání v Lánech uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Pahor se v úterý zúčastní také Pražského evropského summitu. Konference se bude zabývat aktuálními důležitými otázkami, které řeší Evropská unie. Vystupují na ní politici, úředníci i zástupci ekonomického sektoru.

S Pahorem se Zeman setkal opakovaně. Slovinský prezident byl v Česku v letech 2014 a 2019, kdy se zúčastnil setkání zástupců zemí Visegrádské skupiny (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), v roce 2016 do Prahy přijel na oficiální návštěvu. Zeman Slovinsko navštívil v dubnu 2014. V červnu 2019 se pak v zemi zúčastnil summitu Trojmoří. Svému slovinskému protějšku v říjnu 2017 udělil nejvyšší české státní vyznamenání Řád bílého lva.

Role prezidenta je ve Slovinsku převážně ceremoniální. Je vrchním velitelem ozbrojených sil a jmenuje některé významné státní funkcionáře, včetně guvernéra centrální banky.

Slovinský premiér Janez Janša poté, co se na začátku července jeho země ujala předsednictví v EU, prohlásil, že Slovinsko bude jednat jako čestný zprostředkovatel ve sporech mezi unijními zeměmi EU o principy právního státu a o lidská práva. Vyzval také EU k nalezení dohody ohledně rozšíření „sedmadvacítky“.