V sobotu přibylo 124 nakažených covidem-19, skoro polovina z nich v Praze. O testy je před dovolenými velký zájem

Po měsíci nespadl ani se začátkem víkendu denní počet nově prokázaných případů covidu-19 pod stovku. V sobotu bylo pozitivně testováno 124 lidí. Více než polovina těchto případů připadá na Prahu, kde byl přírůstek shodný jako v pátek. Celorepubliková incidence mírně stoupla na devět případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní, ale v Praze jich je již 29 na sto tisíc obyvatel za sedm dní.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Nad stovkou zůstalo v nepracovní den množství pozitivních testů na koronavirus naposledy v sobotu 5. června, od té doby vždy kleslo podstatně níže. Ještě minulou sobotu činil denní přírůstek 67 případů v celé republice, o týden později však jen Praha vykázala 57 pozitivních testů a celá republika 124 nových případů. Celkový počet testů byl ale také vyšší než minulý týden, po velmi dlouhé době bylo za den dokonce provedeno více PCR testů než antigenních.

Epidemická situace ve většině republiky je klidná, což dokládá také výskyt devíti případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní. Není tomu tak ale v Praze, kde již připadá na sto tisíc obyvatel přes 29 nových případů za týden. Téměř shodnou incidenci vykazuje také okres Praha-západ (28 nově nakažených na sto tisíc obyvatel za týden), na Praze-východ je situace jen o trochu lepší. Přes 28 případů na sto tisíc obvyatel za sedm dní eviduje ještě okres Plzeň-jih. Naopak například na Českokrumlovsku, Prachaticku nebo Trutnovsku, které byly v zimě a na jaře nejhůře zasaženými částmi republiky, je týdenní výskyt nákazy nulový.

Že se denní počty lidí pozitivně testovaných na covid-19 mezitýdenně zvyšují, není zatím patrné v nemocnicích. Množství hospitalizovaných pacientů nakažených touto nemocí stále klesá, po prvním víkendovém dnu jich bylo 33 a z nich čtyři byli v těžkém stavu.

Poměrně velké množství provedených testů souvisí i s tím, že se lidé chodí ve velkém dobrovolně testovat v souvislosti s odjezdy na dovolenou. Kdo není očkován, potřebuje negativní test, aby se mohl ubytovat v hotelu, aby mohl do restaurace i k tomu, aby mohl přijet do mnoha zemí nebo v nich podstoupit plánovaný program. Například v Německu je negativní test potřeba i k jízdě na parníku.

V neděli již je na testovací místa menší nápor než v sobotu, kdy se čekalo na jeho provedení třeba i hodinu. Druhý den prodlouženého víkendu větší fronty nejsou, volné časové sloty se najdou i v rezervačních systémech.

Vojtěch počítá s omezením proplácení testů. Očekává, že rychle přibude plně očkovaných

Český stát zatím garantuje lidem, kteří mají veřejné zdravotní pojištění, čtyři hrazené antigenní testy a dva PCR testy za měsíc. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) avizoval, že to v červenci skončí. V srpnu již bude hrazených testů méně a později zřejmě již nebudou vůbec.

„Očkovaných v červenci výrazně přibude. Červenec bude měsícem, kdy budeme očkovat hlavně druhé dávky. Je otázka, jak moc budeme v srpnu potřebovat testy,“ předeslal Vojtěch. 

Očkování ovšem zpomaluje. V pracovní dny byly počty vykázaných dávek srovnatelné, nebo jen o trochu nižší než v minulém týdnu, ale v sobotu se oproti minulému týdnu propadly o třetinu – z více než 50 tisíc na 36 455 vykázaných dávek denně. Bylo jich dokonce méně než minulou neděli. Poslední sobota, kdy se podalo méně dávek, byla 15. května.

Zcela dokončené očkování má téměř 3,5 milionu lidí včetně necelých sto tisíc, kteří dostali jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson. V současnosti výrazně převažují druhé dávky. V sobotu představovaly 30 tisíc podaných dávek z celkových 36 tisíc, v pracovní dny přes 80 tisíc z obvyklého celkového počtu kolem 110 tisíc.

Tečku si stáhlo téměř půl milionu lidí

Aplikaci Tečka, která funguje jako nosič očkovacího certifikátu či certifikátu o negativním testu v mobilním telefonu, si do nedělního rána stáhlo 498 tisíc lidí, oznámil tým Chytré karantény.

Potvrzení o bezinfekčnosti musí lidé dokládat při návštěvě některých akcí či při cestování. Aplikace je dostupná od 30. června, nejprve si ji mohli stáhnout majitelé telefonů s operačním systémem od firmy Apple, v podvečer pak byla k dispozici i pro mobilní telefony se systémem Android. První den, kdy to bylo možné, si ji podle ministra Vojtěcha stáhlo přes 280 tisíc lidí.

Jak na Tečku? Aplikaci si už stáhlo půl milionu lidí (zdroj: ČT24)