Turisté vyrážejí na prodloužený víkend, železniční dopravci přidávají spoje hlavně na Slovensko

Před nadcházejícím prodlouženým víkendem lidé vykupují vlakové jízdenky a míří především na Slovensko. Česká televize to zjistila od jednotlivých dopravců. Ti přidávají jak jednotlivé vagóny, tak i celé vlaky. Zatímco podle RegioJetu vrcholí návrat cestujících na tuzemské koleje, České dráhy i přes zvýšený zájem před víkendem pozorují pozvolnější návrat lidí do svých vlaků. Ve všech spojích platí striktní protikoronavirová opatření.

„Evidujeme obrovský zájem a blížíme se k prodeji a počtu cestujících, kteří byli ve vlacích v roce 2019. Přes celý víkend budeme mít navíc jeden pár, tedy tři spoje do Košic,“ popisuje situaci mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. U některých spojů na Slovensko nebo na Moravu hlásí společnost úplně vyprodáno.

Zájem o cesty na Slovensko evidují i další dopravci. Například České dráhy posílily spoj do Žiliny. „Již v tomto týdnu jsme zajistili další vůz u vlaku EC 145 na trase Praha–Žilina. Kapacitu vlaků také budeme posilovat ve vybraných dnech,“ popisuje mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

O prodlouženém víkendu je velký zajem cestovat

V zájmu o cestování o nadcházejícím prodlouženém víkendu ale mají České dráhy dle vyjádření Novotné ještě rezervy a návrat všech cestujících je spíše pozvolný. „Je patrný zvýšený zájem o cestování našimi vlaky, ale oproti minulým letům máme větší rezervu míst. Na zájmu o cestování se loni i letos odrazila pandemie koronaviru, nyní se počet cestujících pohybuje v průměru mezi 70–75 procenty obvyklého stavu,“ uvádí mluvčí. 

Více cestujících přes prodloužený víkend, a to zejména na Slovensko, pozoruje i Leo Express. „Od dnešního dne navyšujeme počet spojů na Slovensko, kam nyní jezdíme každý den místo stávajících tří dnů v týdnu. Víkendové spoje vyrážejí dokonce dvakrát denně. Mezi Čechy a Slováky stoupá zájem o cestování mezi oběma zeměmi,“ popisuje.

Češi už začali po železnici vyrážet také do Chorvatska. RegioJet prodal na své linky do této oblíbené prázdninové destinace desítky tisíc lístků. „Na další dny je kapacita spojů vyprodaná. Prodali jsme celkem téměř 70 tisíc jízdenek na spoje z a do Chorvatska. To je více než za celou sezonu v loňském roce, kdy počet jízdenek přesáhl 60 tisíc,“ uvádí dopravce v tiskové zprávě.

Celkem společnost počítá, že letos překoná počet 100 tisíc na chorvatských linkách. Dopravce také reagoval na změnu podmínek vstupu do této země a otevřel znovu své testovací místo na pražském hlavním nádraží.

I přes uvolněnější epidemiologickou situaci ale ve vlacích zůstávají stejná protikoronavirová opatření jako dosud. Cestující tak musejí mít respirátor a dodržovat podmínky okolních států, do kterých směřují.