V úterý bude na Moravě přes 31 stupňů, v noci se ale očekávají bouřky a hrozí povodňová bdělost

Nevyzpytatelné počasí se třemi typy výstrah čeká Českou republiku v úterý a v noci na středu. Zatímco na Moravě a ve Slezsku by měly teploty přes den překročit 31 stupňů Celsia, v noci přijdou silné bouřky, při kterých hrozí i kroupy a silné nárazy větru. Velmi silné bouřky by se ale měly vyskytovat v západní polovině republiky.

Kvůli komplikovanému počasí, které se v úterý očekává, budou v platnosti tři výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kromě vysokých teplot se očekávají silné bouřky s přívalovým deštěm, silným větrem a krupobitím. Horší situace bude v Čechách, kde se očekávají úhrny deště až 60 mm i během krátké doby.

Pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Královéhradecký kraj platí od úterních 20:00 do středečního rána upozornění před vysokým nebezpečím velmi silných bouřek. Vítr při nich může dosáhnout v nárazech až 90 kilometrů v hodině.

Podle meteorologů se tak mohou rozvodnit řeky. ČHMÚ proto vydal výstrahu povodňové bdělosti, která bude platit do středy 12:00. V oblastech, kde se vyskytnou velmi silné bouřky, může docházet k prudkému vzestupu hladin zasažených toků na první, popřípadě i druhý stupeň povodňové aktivity. Lidé by se tak měli vyvarovat koupání či plavbě na lodí na tocích zmíněných krajů.

Jak to bude vypadat na jižní Moravě?

Bouřky se mohou vyskytnout i na Moravě, uvedla meteoroložka ČT Taťána Míková. „Výstraha pro jižní Moravu je mírnější než v Čechách,“ podotkla s tím, že problémy mohou nastat i tak. „Je pravděpodobné, že rozsáhlejší a plošnější škody mohou nastat skutečně v té oranžové oblasti (západní polovině Česka),“ dodala.

Záležet však podle ní bude i na ostatních podmínkách. „Zrovna v těch oblastech, kde se už něco odehrálo a byly tyhle nepříjemné projevy před několika dny, tak se může stát, že třeba silný vítr, který se do toho opře, bude ničit daleko víc, než by té oblasti odpovídalo, kdyby se tam před pár dny nic nestalo,“ upozornila Míková.