V sobotu přibylo 68 nakažených covidem, stát prodlouží nulovou sazbu na respirátory

Laboratoře v sobotu odhalily v České republice 68 nových případů koronaviru. V tomto týdnu je to nejmenší denní nárůst, o víkendech se ale testuje méně. Proti minulé sobotě je to o pět případů více. Na sto tisíc obyvatel připadá za uplynulých sedm dnů 6,5 případu nákaz, incidence se proti pátku nepatrně zvýšila. Počet hospitalizovaných s covidem se snížil o deset na šedesát, je to nejméně od loňského června. V těžkém stavu je dvanáct pacientů. Stát také prodlouží zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší.

On-line přenos
Koronavirus - červen
9:05
Česko

Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

9:00

Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

8:42
Česko

Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Od loňského začátku epidemie se koronavirus potvrdil u 1 666 890 lidí,  zemřelo 30 298 osob. Na tento týden připadá pět obětí, z toho dvě na sobotu. Údaje se ale při dalších aktualizacích mohou změnit.

Z hlediska takzvaného incidenčního čísla, tedy počtu potvrzených případů nákazy v přepočtu na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, je na tom už několik dní nejhůře se 17 nakaženými Praha. Ve všech ostatních krajích je incidenční číslo nižší než deset. Nejlépe je na tom Královéhradecký kraj, kde je méně než jeden nakažený na sto tisíc obyvatel v uplynulém týdnu.

Reprodukční číslo, tedy průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se po třech dnech poklesu nyní zvýšilo ze sobotních 0,76 na aktuálních 0,8. Šíření epidemie ale dál zpomaluje, což platí při reprodukčním čísle nižším než jedna. Nad touto hranicí bylo reprodukční číslo naposledy v polovině dubna.

Laboratoře v sobotu udělaly zhruba 46 500 testů. Je to nepatrně méně než před týdnem. Většina z nich byla preventivních. Tento typ testů také dlouhodobě vykazuje nejnižší pozitivitu, drží se pod jednou desetinou procenta. Diagnostické a epidemiologické testy jsou pod procentem pozitivních nálezů.

V sobotu zdravotníci očkovali 48 416 lidí, asi o dva tisíce méně než před týdnem. Od začátku vakcinace v prosinci tak podali už celkem 7 855 246 dávek očkovací látky, kompletní očkování má 2,9 milionu lidí.

Schillerová: Nulová sazba na respirátory se prodlouží

Stát prodlouží zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší. Nulová sazba by měla platit zřejmě po celé letní prázdniny. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Počítá s povinným nošením respirátorů během léta. Dočasné zrušení 21procentní daně vláda zavedla na začátku února. Chtěla tím podpořit snížení cen respirátorů při jejich povinném zavádění.

Respirátory třídy FFP2, případně vyšší nebo srovnatelné úrovně jsou v současnosti povinné v obchodech, veřejných budovách i ve vozech veřejné dopravy.

Schillerová uvedla, že návrh na prodloužení nulové daně na respirátory bude schvalovat vláda na svém pondělním jednání. Podle ní zatím není jisté, jak dlouhé prodloužení to bude, je však pravděpodobné, že by mělo platit po dobu letních prázdnin. „Počítám s tím, že povinnost nošení respirátorů ve veřejných místech bude pokračovat,“ podotkla.