Odhadem šest stovek domů ve dvou obcích musí k zemi, řekl Grolich. Extrémní bouře nepřežilo pět lidí

Následkem čtvrtečních silných bouřek a vzniklého tornáda, které poničilo některé obce na jižní Moravě, zemřelo dle policie pět lidí. Probíhají záchranné práce, po kterých bude následovat rekonstrukce. Úřady naléhají na lidi, aby do postižených oblastí nejezdili, komplikují tím záchranné práce. Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní na pomoc obcím s obnovou majetku 420 milionů korun, prostředky pošlou i další kraje.

  • Přírodní katastrofa si podle aktuálních informací vyžádala nejméně pět mrtvých.
  • Ničivé následky mělo tornádo v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku. Jde zejména o Hrušky, Mikulčice, Moravskou Novou Ves a Lužice.
  • Úřady apelují, aby lidé do zasažených obcí nejezdili, komplikují tím záchranné práce.
  • Podle policie bouře zničily stovky domů. Škodu odhadují policisté na desítky až stovky milionů.
  • S likvidací následků pomáhá armáda či pátrací USAR tým.
  • Bez proudu jsou v důsledku počasí desítky tisíc domácností.
  • Problémy způsobují následky bouří v dopravě.
  • Nadace pořádají sbírky pro lidi zasažené bouřemi.
On-line přenos
Následky bouřek
13:32

Tradiční Cyrilometodějská pouť se letos v Mikulčicích neuskuteční. Organizátoři ji zrušili kvůli následkům bouřek. Jezdívalo tam i několik tisíc lidí.

11:59

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) vyzval lidi, aby v souvislosti s bouřkami a tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku nešířili na sociálních sítích dezinformace. Viděl například informaci, že kraj odmítá pomoc vojáků, což označil za lež. Podle hejtmana by lidé měli číst informace, které kraj, policisté a hasiči vydají prostřednictvím médií. 

11:25

Po bouřkách a tornádu na Břeclavsku a Hodonínsku se musí strhnout 150 domů. Po jednání krizového štábu v Podivíně to řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Podle něj není číslo konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny domy.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) apeluje, aby lidé nejezdili pomáhat do zasažených obcí na vlastní pěst. „Dobrovolníky budeme potřebovat, ale až na vyžádání, zatím potřebujeme prostor, aby tam mohly pracovat profesionální záchranné složky,“ vysvětluje. Na 99 procent je podle jeho slov jisté, že se neobjeví další zranění, je ale potřeba označit domy určené k demolici.

Takových podle Grolichových slov bude několik stovek. Konkrétní počet ale ještě kraj nemá. „Ve spolupráci s místními krizovými štáby vytipováváme místa, kam bychom je (lidi ze zničených domů, pozn. red.) mohli ubytovat, “ přiblížil.

Podle starostky Mikulčič Marty Otáhalové tornádo poničilo asi třetinu tamních domů. Kromě těch obytných zničilo i nové Centrum denních služeb a školu. Celkem je zničeno asi 300 budov. Hasiči odhadují podobné množství v Moravské Nové Vsi. „Teď tam prochází statikové a profesionální složky, které musí situaci zmapovat,“ zdůrazňuje hejtman.

Jižní Moravu zasáhlo v noci na pátek tornádo (zdroj: ČT24)

„Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast s rodinami obětí a nejbližšími,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). „My jako vláda uděláme všechno pro to, abychom lidem pomohli, protože je to skutečně apokalypsa, dva tisíce poškozených domů, musíme udělat maximum,“ zdůraznil. Premiér odpoledne zamířil do postižených Hrušek. Podíval se i dovnitř zničených budov. Kabinet schválil bezplatné poskytnutí hmotných rezerv, zejména pohonných hmot pro složky záchranného systému.

Premiér také v Bruselu požádal šéfy unijních institucí o pomoc. Česko může získat prostředky z unijního fondu solidarity. Přesnější odhady celkových škod zatím nejsou k dispozici, kraj se je kvůli plánované žádosti o speciální příspěvek snaží vyčíslit. „Pomoc Evropské unie může být ve výši 1,6 miliardy korun. To určitě nebude stačit,“ řekl Grolich.

Podle hejtmana jsou škody jen na krajském majetku v řádech stovek milionů. Z krajského majetku je silně poškozená a prakticky vyřazená z provozu například hodonínská střední škola a také sociální zařízení S-centrum. Hejtman zmínil i dům pro seniory ve Vyškově nebo břeclavskou nemocnici, kde bude potřeba opravit střechu.

Miliardové škody

Podle premiéra Babiše jsou celkové škody v řádech miliard korun. „Co potřebujeme zjistit, je celková škoda. To děláme ve spolupráci s krajem, abychom požádali Evropskou unii o pomoc, která by mohla být významná v miliardách, ale musíme to zdokumentovat. Musíme říct, kolik náš stát přispěje a co pojišťovny,“ řekl. Premiérův odhad potvrdil také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Budeme rádi, když to budou jednotky miliard,“ podotkl.

„Je to pohled jako z apokalypsy. Lidé se pomalu probouzejí do strašného rána a naším úkolem je jim maximálně pomoci. V první fázi musí fungovat složky integrovaného záchranného systému a v některých obcích již fungují USAR (Urban Search And Rescue, pozn. red.) týmy, které prohledávají trosky a hledají, zda v nich nikdo nezůstal,“ popisoval už z místa vicepremiér Hamáček situaci v Lužicích na Hodonínsku.

Brífink hejtmana Jana Grolicha k tragédii v Jihomoravském kraji (zdroj: ČT24)

Zároveň poděkoval všem záchranným složkám za jejich práci. Ocenil i zahraniční pomoc, která dorazila ze Slovenska nebo Rakouska. Dodal, že až skončí prvotní záchranné práce, odstartuje pozvolna fáze rekonstrukcí.

„S ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), premiérem Babišem i starosty řešíme, jak těm lidem finančně pomoci. Peníze musí přijít co nejrychleji, aby se mohly zahájit potřebné práce. Budeme muset také přijít s velkým balíkem rekonstrukcí, část poničených domů bude muset dolů a některé ulice je potřeba vystavět znovu,“ podotkl vicepremiér.

Ministr vnitra Jan Hamáček k tragédii na jihu Moravy (zdroj: ČT24)

Jako na bojišti

Bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků i s tornádem se ve čtvrtek večer prohnala především na Břeclavsku a Hodonínsku, ničila domy, auta i zeleň. V Lužicích zasáhly bouře asi třetinu obce a zničily zhruba 120 domů, přičemž nanejvýš dvacet z nich bude podle starosty Tomáše Kláska nutné zbourat.

Mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová uvedla, že ošetřili a do nemocnic poté převezli 63 lidí, z toho deset bylo těžce zraněných. Záchranáři později čísla aktualizovali. Podle nových statistik odvezli do nemocnic 83 pacientů, z nich 18 bylo těžce zraněných.

Události: Jednou z nejponičenějších obcí je Moravská Nová Ves (zdroj: ČT24)

Uvedené počty se podle Bothové ale týkají jen ošetřených lidí a transportovaných do nemocnic. Vedle toho jsou jednotky až desítky lidí, které záchranáři ošetřili a nechali na místě. Někteří pak vyhledali pomoc přímo v nemocnici a neprošli tedy rukama záchranářů. Další zraněné, případně zemřelé, nelze podle mluvčí vyloučit. Policisté mají potvrzených pět obětí.

V Nemocnici Hodonín po bouřce ošetřili 173 lidí. Celkem 45 lidí bylo hospitalizováno, z toho tři děti, jejichž zranění jsou méně závažná. V břeclavské nemocnici ošetřili po bouřce kolem sedmdesáti lidí, hospitalizovali čtrnáct z nich a čtyři jsou na jednotce intenzivní péče.

Ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík už v noci na pátek uvedl, že v jejich zařízení zemřel jeden člověk. Instituce kvůli situaci po bouřce a tornádu vyhlásila traumaplán, který stále platí. Zraněné přivážely desítky vozidel, a to nejen sanitek a hasičů. Příchozí měli pohmožděniny, otevřené zlomeniny a zranění hlavy. Situace podle Tesaříka vypadala jako na bojišti.

Ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík o stavu pacientů zraněných při tornádu (zdroj: ČT24)

Vinohrady zmizely

V důsledku tornáda a bouří trpěly také vinohrady či zemědělské podniky. „V podstatě je u nás škoda stoprocentní. Veškeré zemědělské stroje jsou zničené, dva kombajny, osm traktorů. Jako jediní v republice jsme zpracovávali sladkou kukuřici, ale celá zpracovna je zničená, neuděláme vůbec nic,“ líčí ředitel firmy Agromoravia Vladimír Mazuch.

Státní veterinární správa informovala, že extrémní počasí nepřežilo minimálně osmdesát býků, počty mrtvých zvířat se dále aktualizují.

Po vinohradech podle prezidenta svazu vinařů Tibora Nyitraye nezůstalo v trase tornáda prakticky nic. „Ráno se mi podařilo spojit s několika vinaři v nejpostiženější oblasti. V Lužicích mi jeden z nich řekl, že před deseti dny mu kroupy potloukly hrozny, ale teď už žádný vinohrad nemá. Tornádo vyrvalo ze země sloupky, vedení a keře i s kořeny. Uprostřed té spoušti prý leží litinová vana, kterou vítr odkudsi přinesl,“ popisuje.

Společnost ČEZ informovala o významném poškození fotovoltaické elektrárny Pánov u Hodonína, v původní podobě už neexistuje. „Každý, byť zničený fotovoltaický panel při osvitu vyrábí elektřinu, a tedy vzniká velké riziko úrazu elektrickým proudem. Specialisté ČEZ proto opravují oplocení areálu elektrárny, odpojují fotovoltaické panely a zajišťují místo tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost a zdraví obyvatel,“ komentuje mluvčí firmy Martin Schreier.

Pomoc přichází z různých směrů

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na Twitteru napsala, že v postižených obcích zajistí lidem nezbytné finance mobilní týmy úřadu práce. Ty jim vyplácejí mimořádnou okamžitou pomoc po škodách ve výši až 58 tisíc korun. Za dopoledne úřady přijaly třináct žádostí. Vyplatily zatím zhruba 513 tisíc korun, sdělila mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková. Z údajů vyplývá, že průměrná částka na žádost tak vychází zhruba na 39 500 korun.

Schillerová uvedla, že se nyní začnou sčítat materiální škody. „Jsem ve spojení s vládními kolegy a informovala jsem hejtmana Jihomoravského kraje, že navrhnu posílení krizové položky, kde je deset milionů. Teď je to vyčerpáno kvůli covidu, navrhnu ale posílení. Kraj by měl mít peníze na nezbytné věci, jako je třeba ubytování nebo jiné způsoby, jak se postarat o lidi,“ řekla ministryně.

Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní na pomoc obcím 420 milionů korun. Připravuje také nový program na pořízení nebo obnovu zničených obydlí. Spustí ho, jakmile ho v pondělí schválí vláda. „Budeme schvalovat program, aby lidé mohli dostat od státu dotaci až do výše dvou milionů korun. Pokud by potřebovali více, je tam navíc úvěrová složka až do výše pěti milionů korun,“ upřesnila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Ministerstvo průmyslu a obchodu přes víkend podle svého šéfa Karla Havlíčka (za ANO) připraví speciální program pro podnikatele ze zasažených oblastí, napsal na Twitteru. Podporu v zasažených oblastech získají podle Havlíčka i podnikatelé, jejichž činnost byla omezena nebo zastavena. „Zjišťujeme, jaký byl dopad na místní živnostníky, obchodníky nebo výrobce a během víkendu připravíme s profesními spolky speciální podpůrný program ministerstva,“ uvedl. Představit ho plánuje v pondělí.

Stát zároveň nabídne lidem na obnovu zničeného bydlení až pět milionů, z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr na třicet let. Schillerová také avizovala, že finanční správa by měla poškozeným podnikatelům ze zasažených území poskytnout úlevy v podobě odkladu splatnosti daně nebo odpuštění záloh na silniční daň.

Ministryně financí Alena Schillerová z tornádem poničených Lužic (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí podle svého šéfa Richarda Brabce (ANO) pošle do obcí zničených tornádem stovky milionů korun na opravy čistíren odpadních vod, úpraven vody a poškozených kanalizací a vodovodních řadů nebo na sázení stromů a obecní zeleně. „Během příštího týdne připravíme konkrétní nabídku postiženým obcím,“ uvedl.

Státní pozemkový úřad uvolnil na pomoc sto milionů korun. Lesy ČR poskytnou majitelům zničených domů 50 metrů krychlových dříví na nové krovy, nebo finanční dar sto tisíc korun.

Obcím postiženým tornádem je připravená pomoct také většina krajů, uvedl šéf jejich asociace Martin Kuba (ODS). Pomoc z Jihočeského kraje, který Kuba vede jako hejtman, by měla být v milionech korun, dodal. Finanční pomoc už také chystají například na Vysočině. Kraj chce darovat deset milionů korun.

Zapojují se také jednotlivá města. Vedení Zlína nyní zjišťuje, jaká pomoc je potřeba, sdělil mluvčí města Tomáš Melzer. Kroměřížská radnice zřídí sběrné místo, na které budou moci lidé nosit dary, uvedl mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Lidé mohou přispívat v množství sbírek vyhlášených několika nadacemi, například ve sbírce nadace Via, na platformě znesnaze21.cz, sbírky iniciují i další instituce, jako třeba Diecézní charita Brno nebo nadace Adra.

Podporu obcím plánují také on-line supermarkety a potravinářské řetězce. Kromě potravin a nápojů nabídnou čistící prostředky i peníze. Pomoc posílají také nápojářské firmy a potravinové banky.

Do regionu nesměřuje pouze peněžní a materiální pomoc. Na místě neštěstí bude denně působit šedesát psychologů, předeslal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Podle něj se do týmu zapojily záchranné složky i charita.

Události: Katastrofa způsobená tornádem vyvolala vlnu solidarity (zdroj: ČT24)

Hasičům pomáhá armáda, zapojí se vězni

Hasiči mají v nejvíce zasažených oblastech přes sto jednotek. Na místě také pomáhá těžká technika, ale i kynologové, kteří vyhledávají lidi v sutinách, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. „Hlavní činnost je nyní průzkum všech oblastí za světla, abychom měli zmapováno, co se kde přesně stalo a abychom na základě toho průzkumu mohli vytvořit další plán našich činností,“ uvedl.

Na místě jsou podle něj dva odřady USAR týmu specializované na vyhledávání a záchranu osob ze sutin a tři odřady záchranného útvaru z Hlučína. Nachystané jsou podle mluvčího také odřady dalších šesti či sedmi krajů. S následky bouří pomohou také vojáci hradní stráže.

Česká armáda na vyžádání vyslala zatím jeden ženijní odřad. Další těžkou techniku a vojáky přesunuje z Bechyně do Olomouce. „V 5:30 vyrazil první odřad s těžkou technikou na jižní Moravu z Olomouce. Zároveň jsme začali přesouvat další techniku, aby naše reakční doba v případě povolání další techniky a vojáků byla kratší,“ uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

„Zranění se řešila především přes noc. Máme ale tři obce, kde ještě probíhá pátrání v budovách, kde poranění ještě mohou být. Jde o Mikulčice, Moravskou Novou Ves a Lužice,“ podotkl Mikoška. Zároveň uvedl, že pomoc nabízí množství lidí, organizací a firem. Ti nicméně svými nabídkami zatěžují tísňové linky. Krajský úřad by tak měl zřídit infolinku, kde se tyto věci budou dále řešit.

S odklízením suti podle Grolicha bude od sobotního rána pomáhat 900 pracovníků záchranných složek. Následky tornáda pomohou odstraňovat také vězni, avizovala Vězeňská služba. Kromě toho sbor poskytne i experty: „Naši odborní zaměstnanci z řad psychologů a kaplanů jsou připraveni okamžitě pomoci odbornou intervencí, také připravujeme informace o možnostech sociálních půjček pro zaměstnance.“