Poslanci mají na programu přes 500 bodů, do konce období jim přitom zbývají necelé čtyři měsíce

Události: Poslanci nestíhají do konce období projednat všechny body (zdroj: ČT24)

Přídavky na děti, exekuce nebo žádost o vydání poslance Lubomíra Volného k trestnímu stíhání, to jsou některá z témat červencové schůze Poslanecké sněmovny. Jde už o jednu z posledních před volbami. V programu je celkem několik set položek, řada z nich ale nemá šanci, že je zákonodárci stihnou projednat.

Podle předsedy dolní komory parlamentu Radka Vondráčka (ANO) má program nadcházející schůze asi 550 bodů. Už teď politici vědí, že vše do voleb projednat nestihnou. Přitom další body ještě můžou přibýt.

„Máme tu několik žádostí od ministrů, různé žádosti od poslanců, musíme to nějak poskládat. Máme tam vratky ze Senátu a mám informaci, že Senát bude prvního a možná i druhého projednávat stavební zákon, který nám chtějí zamítnout a vrátit,“ avizuje Vondráček

„Nestihne se toho hodně, vládní většina nechtěla přistoupit na rozumné návrhy, které navrhla opozice,“ komentuje situaci předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Třeba na minulé schůzi se podle programu neprojednalo skoro 250 norem v prvním čtení a jsou tedy na začátku schvalování. Celý řádný legislativní proces se tak u těchto předloh kvůli lhůtám pravděpodobně nestihne.

„Jsou tady i další zákony, které už prošly prvním čtením a jsou z pera SPD. Zákon o referendu, který tady před čtyřmi lety ostatní strany slibovaly, že by ho podpořily, a nakonec ho blokovaly,“ stěžuje si předseda SPD Tomio Okamura.

Mimořádné schůze

Pokud se na nějaký zákon nedostává, pak mnohdy iniciují opoziční, ale i koaliční poslanci svolání mimořádné schůze. Těch bylo v tomto volebním období dokonce víc než řádných. A s další schůzí, na kterou už opozice sehnala dostatek poslaneckých podpisů, se počítá i v červenci – a to k novele zákona o střetu zájmů.

„Aby se nastavil zákon, který už posvětil Ústavní soud a byl skutečně vymahatelný, nebude možné ho obcházet, bude definováno vlastnictví na základě skutečného majitele,“ říká předseda poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Zákony před závěrečným hlasováním v Poslanecké sněmovně
Zdroj: ČT24

Zákon je před třetím čtením i v pořadu řádné schůze. Stejně jako zavedení digitální daně, elektronizace zdravotnictví nebo návrh na pětitýdenní dovolenou. A další z témat na červencovou schůzi je navýšení důchodů. Vláda chtěla zkrácené jednání, které ale vetovaly opoziční kluby. Zákon tedy teprve ve středu prošel prvním čtením.

„Určitě se to stihne tak, jak jsme to stihli u rouškovného, my jsme zkrátili lhůty a myslím si, že do konce července bude jasno, alespoň co se týká Poslanecké sněmovny,“ doufá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Jasno by mohlo být i u zákonů vrácených Senátem, a to navýšení přídavků na děti nebo navázání platů učitelů na průměrnou mzdu. Jako jeden z prvních bodů by ale poslanci mohli dokončit zákon v legislativní nouzi, který má během podzimních voleb umožnit hlasování lidem v karanténě nebo izolaci.

Zákony vrácené Senátem
Zdroj: ČT24