Vedro neskončí ani po večerních bouřkách, nejteplejším dnem zůstává sobota

Horké dny vyhnaly Čechy k vodě, přírodní koupaliště se rychle zaplnila (zdroj: ČT24)

Nynější vedra vydrží na většině území republiky ještě v pondělí, kdy začíná astronomické léto. Od západu přijdou v neděli večer bouřky, s výjimkou západu Čech ale ukáže teploměr i po víkendu znovu přes 31 stupňů Celsia. Nejteplejším dnem letošního roku zatím zůstává sobota 19. června a zřejmě jím zůstane i v nejbližší době.

I když meteorologové předpovídali, že v neděli bude ještě větší vedro než v sobotu, nakonec kvůli mrakům zůstaly maximální teploty pod pětatřiceti stupni. Ve středočeské Tuhani naměřili nejvíc z celé země, 34,8 stupně Celsia.

Teplotu přes čtyřiatřicet stupňů také další desítka stanic, převážně ve Středočeském kraji, v Praze a Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Rekordy pro neděli padly na 22 stanicích ze 156, které měří 30 a více let.

Nynější několikadenní horké a suché počasí ukončí bouřky, které dorazí v neděli večer nejdříve na západ Čech. Ve východní polovině republiky vydrží teploty nad třicítkou ještě v pondělí. Poté se bouřky mohou objevit v celé zemi, společně s přívalovými dešti, prudkým větrem i kroupami. Po bouřkách se v dalších dnech ochladí a teploty už většinou nepřesáhnou tropických třicet.

Vhodné je omezit tělesnou zátěž

Česko v sobotu poprvé v tomto roce zažilo takzvaný supertropický den, kdy teploty přesáhly 35 stupňů Celsia. Teplotní rekord překonalo 40 stanic. Nejtepleji bylo stejně jako v předchozích dvou dnech v Plzni-Bolevci, a to 35,7 stupně.

Velmi vysoké teploty představují zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí a dehydratace. V dopravě se mohou poškodit kolejnice na železničních tratích nebo zvlnit asfalt, což se v sobotu stalo na dálnici D35 na Olomoucku.

Lidé by měli pít hodně neslazených nealkoholických nápojů v kombinaci s minerálními vodami. Vhodné je omezit tělesnou zátěž, nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách a nenechávat děti ani zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat malým dětem, starším a nemocným občanům, doporučili meteorologové.