Čech, který se účastnil bojů na Ukrajině, zůstane ve vězení. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání

Kvůli účasti v ozbrojeném konfliktu na Ukrajině zůstane Čech Pavel Kafka ve vězení. Nejvyšší soud odmítl jeho dovolání. Na dotaz České televize to potvrdila mluvčí Krajského soudu v Českých Budějovicích Ivana Vobejdová. Muž se bránil rozsudku Vrchního soudu v Praze. Ten mu původně uloženou podmínku krajským soudem zpřísnil na tři roky vězení. Kafka byl podle rozsudku členem organizované zločinecké skupiny.

„Nejvyšší soud dovolání obviněného odmítl jako zjevně neopodstatněné,“ uvedla Vobejdová. Pavel Kafka se tak už proti rozsudku nemůže téměř nijak bránit, poslední možností je ústavní stížnost k Ústavnímu soudu.

Kafka podle obžaloby působil v řadách armády samozvané Doněcké lidové republiky mezi roky 2015 až 2016. Před českobudějovickým krajským soudem nevypovídal, v přípravném řízení však tvrdil, že na východní Ukrajině chtěl pomáhat civilistům, lidem bez domova nebo pracovat v nemocnici.

Podle žalobce však Kafkova motivace byla jiná. Údajně se chtěl zapojit na Ukrajině do konfliktu v tankové jednotce, kde absolvoval vojenský výcvik. Následně v armádě působil jako střelec nebo řidič. Kafkův trest zahrnuje i další trestný čin, za který byl dříve odsouzen Okresním soudem v Domažlicích, a to neoprávněný přístup k počítačovému systému.

Nepodmíněný tříletý trest Kafkovi uložil loni v říjnu odvolací Vrchní soud v Praze. Změnil tak rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích, který muže potrestal pouze pětiletou podmínkou. Podání dovolání nemělo na pravomocný rozsudek vliv.

Konflikt na Ukrajině propukl v roce 2014 po svržení režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče a následné Ruské anexi Krymu. Boje mezi Ruskem podporovanými povstalci a vládě loajálními vojsky tehdy propukly na začátku dubna a od té doby si vyžádaly přes čtrnáct tisíc obětí.

Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

Z terorismu byl kvůli účasti v bojích na Ukrajině v minulosti například obžalován i bývalý český voják Erik Eštu, soudy ho však nakonec potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách podmíněným trestem.

Nejvyšší trest soudy zatím udělily Martinu Kantorovi, který se podle obžaloby zúčastnil v Donbasu bojů proti ukrajinským ozbrojeným silám v řadách takzvané Luhanské lidové republiky. Městský soud v Praze ho začátkem června nepravomocně odsoudil na dvacet let do vězení.

Dvaatřicetiletého muže uznal soud vinným z teroristického útoku a zároveň z účasti na teroristické skupině. Státní zástupce Martin Bílý k případu uvedl, že je to v Česku poprvé, kdy soud někoho potrestal souběžně za oba tyto trestné činy. Kantor je stíhán jako uprchlý.