Za ohrožování policistů ve sněmovně dostal muž podmíněný trest. Našli u něj nože a obušek

Roční podmíněný trest dostal muž, který se loni v lednu pokusil se dvěma noži a teleskopickým obuškem vniknout do budovy Poslanecké sněmovny a zaútočil při tom na policisty. Jeho trest pravomocně potvrdil Městský soud v Praze. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Soud muže odsoudil za pokus o vyhrožování orgánu veřejné moci a násilí proti úřední osobě.

„Obviněný byl uznán vinným ve smyslu podané obžaloby a byl mu uložen trest odnětí svobody v trvání jednoho roku, jehož výkon byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání tří let za současného vyslovení dohledu a dále trest propadnutí věci,“ uvedl Cimbala.

Incident se odehrál loni třicátého ledna dopoledne, kdy se konala pravidelná schůze Poslanecké sněmovny. Muž při vstupu do sídla poslanců vytáhl během bezpečnostní kontroly dva nože a začal s nimi ohrožovat přítomné příslušníky ochranné služby, zároveň se dožadoval vstupu na galerii pro veřejnost nacházející se nad jednacím sálem.

Nesouhlas s poslanci

Ochranná služba ho následně zpacifikovala a zadržela, kromě dvou nožů u něj policisté našli také teleskopický obušek. Když ho odváděli do auta, prohlásil, že chtěl protestovat proti „tomuhle systému“.

„Obviněný muž chtěl vniknout na zasedání zákonodárného sboru a verbálně vyjádřit svou nevoli s výkonem poslaneckého mandátu zasedajících poslanců, což se mu s ohledem na včasný zákrok policistů nepodařilo,“ upřesnil Cimbala. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Policie muže následně obvinila z trestného činu násilí proti úřední osobě a z pokusu vyhrožování orgánu veřejné moci. Za to mu v krajním případě hrozil až dvanáctiletý trest vězení.

Obvodní soud pro Prahu 1 muži v únoru vyměřil podstatně nižší trest a potrestal ho podmínkou. Pražský městský soud jeho verdikt následně pravomocně potvrdil.