Nedělní přírůstek nových případů covidu se zastavil pod stovkou. Vojtěch očekává třífázové očkování

Testy v Česku v neděli potvrdily 90 případů koronaviru, což je nejméně od loňského 13. července. Pod stovkou byl denní přírůstek naposledy loni 19. července. Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel, kleslo pod hodnotu 22, ještě před měsícem bylo na stovce. Nadále probíhá i dobrovolná vakcinace, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předpokládá, že po dvou dávkách vakcín bude muset následovat i třetí.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Od začátku loňského března, kdy se v Česku objevili první nakažení koronavirem, ministerstvo eviduje víc než 1,66 milionu potvrzených případů nákazy. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 30 164 lidí.

Denní přírůstky nakažených postupně klesají od začátku letošního března, kdy se dostaly téměř na 17 tisíc. Podobně ubývá úmrtí s covidem-19. V březnu s nemocí denně zemřelo až kolem dvou stovek lidí, v posledních deseti dnech je úmrtí méně než deset.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se zvýšilo na 0,83. Po téměř třech týdnech se vrátilo nad 0,8, stále se ale drží výrazně pod hodnotou jedna, což znamená, že šíření epidemie zpomaluje. 

Hygieny trasují více kontaktů

Podle údajů Chytré karantény také hygieny trasují více rizikových kontaktů než dříve; za poslední měsíc na jednoho nakaženého v průměru 1,53 vytrasovaného rizikového kontaktu. Ve srovnání s předchozími měsíci jde o nárůst, ještě v dubnu trasovaly hygieny na jednoho infikovaného méně než jeden rizikový kontakt.

Nejvíce kontaktů na jednoho nakaženého za posledních 30 dní trasují hygienici v Ústeckém kraji (2,16), nejméně na Vysočině, která má jako jediný kraj počet vytrasovaných kontaktů pod jedna (0,9). Blízko této hranici jsou ještě Jihočeský a Královéhradecký kraj, na opačné straně se pohybují Liberecký a Zlínský kraj. Ve většině regionů se počet zvedá, ve čtyřech se za poslední týden dostal v průměru přes dva kontakty na jednoho nakaženého.

Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriely Štěpanyové může za nárůstem být uvolnění protiepidemických opatření ve školách a dalších oblastech. To potvrzují i zástupci hygien. „Velká část pozitivních případů jsou děti ve školách. A ty mají hodně kontaktů, takže proto jich máme víc,“ říká ředitelka ústecké hygieny Lenka Šimůnková.

„Je hezké počasí a lidé se více setkávají,“ souhlasí Jiří Kos z Krajské hygienické stanice na Vysočině. „Máme tu případy u zahraničních dělníků, a ty už nevytrasujete. Otázkou je také, jestli jsou lidé ochotní své kontakty sdělovat,“ dodává.

Vojtěch očekává třetí dávku vakcín

Souběžně zrychluje i očkování. Sobota byla prvním volným dnem, kdy dávku vakcíny dostalo přes 50 tisíc lidí a v neděli podali zdravotníci více než 40 tisíc dávek. Od konce minulého pracovního týdne se k vakcinaci může přihlásit každý, komu je více než 16 let a platí si v Česku zdravotní pojištění.

Od konce tohoto týdne by chtělo ministerstvo zdravotnictví umožnit registraci i cizincům, kteří v Česku nemají veřejné zdravotní pojištění. „Momentálně probíhá systémové testování. V každém kraji bude pro tyto účely určeno minimálně jedno očkovací místo,“ uvedla Martina Čovbanová z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Kolik nepojištěných cizinců v Česku či v Praze žije, není známo. Podle statistik ministerstva vnitra žilo na konci prvního čtvrtletí v Česku celkem 656 tisíc cizinců, z nich 344 tisíc přechodně a ostatní trvale. Veřejné zdravotní pojištění mají ti, kteří pracují v ČR jako zaměstnanci.

Ministr zdravotnictví Vojtěch v souvislosti s vakcinací v rozhovoru pro server Lidovky.cz podotkl, že je velmi pravděpodobné, že očkovaní budou dostávat i třetí dávku. Otázkou podle ministra zůstává její načasování –⁠ od druhé dávky se doporučuje odstup devět až dvanáct měsíců. Problém s nedostatkem vakcín Vojtěch neočekává.

Konec roušek při výuce

Vláda oznámila další fáze rozvolňování. Od úterý smějí sundat při výuce roušky učitelé i školáci, krytí úst a nosu nebude potřeba ani na pracovištích mezi zaměstnanci jedné kanceláře. Ve společných prostorách (šatny či jídelny) nadále platí povinnost roušky.

Kabinet rovněž oznámil úlevy v kulturním životě – od úterý smí na tyto akce s místem k sezení zavítat až tisíc lidí v sále, nebo dva tisíce v exteriéru. Sjednocují se také podmínky vyžadovaného prokázání bezinfekčnosti.

Někteří turisté se prokázali výsledkem testu, který neabsolvovali, tvrdí Kulhánek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se omluvil turistům z letu z Tuniska, které celníci na Letišti Václava Havla několik hodin nechtěli vpustit do země. Vyzval policejního prezidenta Jana Švejdara, aby jednal se zástupci cestovních kanceláří.

Řekl, že se policie domnívala, že by certifikáty o provedeném testování mohly být padělané. „Proběhlo ověřování a minimálně v jednom z případů se ukázalo, že padělané nejsou. Asi je namístě se omluvit cestujícím z dvou letů, které byly zadrženy, takže já to tímto činím, omlouvám se jménem ministerstva vnitra, jakkoli to nebyl nějaký zlý úmysl. Na základě poznatků, které policisté měli, konali svoji povinnost,“ řekl.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) uvedl, že „část cestujících na letišti přiznala, že jim český lékař v zahraničí vydal potvrzení o testu, ačkoli testování vůbec nepodstoupili“. Dodal, že chce, aby ministerstvo zdravotnictví zaslalo cestovním kancelářím metodický pokyn k tomu, jak má testování probíhat.

Tunisko považují české úřady za stát s velmi vysokým rizikem nákazy covidem-19. Znamená to, že kdo zemi navštíví, musí již před návratem podstoupit test. Přesto je po návratu čeká pětidenní karanténa, kterou ukončí negativní výsledek dalšího PCR testu. Výjimku mají ti, kteří jsou očkováni nebo mají potvrzení, že v posledním půlroce prodělali covid-19.