Mynářovo trestní stíhání pokračuje, státní zástupce stížnost zamítl

Trestní stíhání prezidentova kancléře Vratislava Mynáře pokračuje, policie kancléře viní z poškozování finančních zájmů Evropské unie. Státní zástupce zamítl jeho stížnost. Krajské státní zastupitelství v Brně o tom informovalo na svém webu. Mynáře přímo nejmenuje, podle informací ČTK jde však o něj. Případ se týká šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Kancléř Mynář odmítá, že by spáchal trestný čin.

Mynář v pátek řekl, že nežádali státního zástupce o zrušení trestního stíhání, ale požádali dozorující státní zastupitelství, aby se vyjádřilo k místní příslušnosti. „Vzhledem k tomu, že ta kauza vznikla na regionálním operačním programu, který má sídlo v Olomouci, a rozhodovalo se to v Olomouci, vzhledem k tomu, že to řeší hospodářská kriminálka v Olomouci, tak je přece logické, aby to dozorovalo státní zastupitelství v Olomouci a ne v Brně,“ řekl kancléř.

„Podle mého názoru to je další porušení zákona a pochybení státního zástupce Maluše, stejně jako v prvním případě, kdy nechal sdělit obvinění právnické osobě Clever Management, a poté, co zjistil, že to je v nesouladu se zákonem, tak za pár dnů to obvinění vůči právnické osobě zrušil,“ dodal. „Pomalu si zvykám na to, že v České republice je jedna sorta, kteří se jmenují státní zástupci, pro které zákonné normy České republiky neplatí,“ poznamenal Mynář.

Policie Mynáře obvinila v únoru

Policie Mynáře obvinila z poškozování finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu v únoru, proti usnesení o zahájení stíhání kancléř podal stížnost. „Krajské státní zastupitelství v Brně – pobočka Zlín sděluje, že v trestní věci dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie v souvislosti s poskytnutím dotace úřadem Regionální rady soudržnosti Střední Morava na výstavbu penzionu státní zástupce zamítl stížnost 53leté fyzické osoby proti usnesení o zahájení trestního stíhání – bližší informace k trestní věci se podávat nebudou,“ uvedl mluvčí zastupitelství Hynek Olma.

Trestní stíhání se týká dotace na penzion v Osvětimanech. Podle dřívějších informací úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací EU, v minulosti přidělil Mynářově firmě Clever Management evropskou dotaci šest milionů korun na jeho stavbu. Po kontrole financování, při které narazil na pochybnosti, úřad požádal policii o prověření dotace.

Firma Clever Management podle úřadu v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství. Tuto dotaci obdrželo občanské sdružení Chřibák, které stavbu zahájilo.

Podle advokáta má stíhání vyhovět mediální poptávce

Trestní stíhání firmy Clever Management státní zástupce v únoru zrušil. Mynářův advokát Lukáš Trojan později uvedl, že příslušný zákon o trestní odpovědnosti právnických osob nebyl v době údajného trestného činu účinný.

Uvedl tehdy, že vyšetřování provází „řada procesních pochybení a nestandardních postupů“. Poukázal na to, že věc vyšetřují policisté z Olomouckého kraje, dozor má ale zlínské státní zastupitelství. „Obávám se, že trestní stíhání je vedeno snahou vyhovět mediální poptávce a nalézt za každou cenu argumenty pro trestní stíhání,“ uvedl tehdy Trojan.

Na jaře 2019 podala v souvislosti se stavbou trestní oznámení nevládní organizace Transparency International (TI) kvůli údajnému podvodu s dotacemi. Podle TI nejprve získalo na stavbu v letech 2007 a 2008 od ministerstva školství dotace 26 milionů korun občanské sdružení Chřibák, které bylo založeno několika lidmi z Osvětiman v čele s Mynářem. Peníze měly být použity na výstavbu sportovní ubytovny na Mynářově pozemku.

Ubytovna ale nebyla dokončena a její hrubou stavbu pak Chřibák pronajal firmě Clever Management vlastněné Mynářem. Podmínky státní dotace podle TI zakazovaly jakýkoli převod nemovitosti a jako podmínka splnění dotovaného projektu měla být doložena kolaudace ubytovny. Clever Management poté získala ještě šest milionů z evropských peněz. Za ně byla hrubá stavba ubytovny přestavěna na wellness penzion. Při žádosti o peníze z ROP žadatelé i podle TI měli uvést, zda na projekt byly použity i jiné dotace z veřejných zdrojů, což neudělali.