Opozice zřejmě nezíská hlasy komunistů pro vyslovení nedůvěry vládě

Výkonný výbor KSČM ve středu večer doporučil podle informací ČTK komunistickým poslancům při čtvrtečním hlasování o nedůvěře vládě Andreje Babiše (ANO) opustit jednací sál Poslanecké sněmovny. Opozice tak zřejmě nezíská potřebných 101 hlasů pro vyslovení nedůvěry menšinovému kabinetu. Podle předsedy sněmovního klubu KSČM Pavla Kováčika bude ale výbor v jednání pokračovat ve čtvrtek ráno společně s poslanci. O konečném postoji rozhodne klub. Tisková konference KSČM se uskuteční krátce před zahájením schůze.

„Udoláme se sami, protože výkonný výbor nenašel odvahu, aby hlasoval proti Babišovi,“ uvedl zdroj ČTK. Širší vedení podle něj zvolilo formu opuštění sálu, nikoli pouze zdržení se hlasování. Kováčik ČTK řekl, že výkonný výbor přerušil jednání a ve čtvrtek bude ještě jednat. Vedle vedení strany v něm zasedají zástupci krajů.

Ke svržení vlády je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů, pětice opozičních stran jich má 68. Proti vládě hodlá hlasovat také SPD s 19 poslanci a Trikolóra se třemi zástupci. V Poslanecké sněmovně jsou ještě tři další nezařazení poslanci.

Rozhodující tak bude postoj patnáctičlenného klubu KSČM, jejíž vedení požádalo v květnu o vyjádření členskou základnu. Komunisté vylučují, že by mohli hlasovat proti návrhu na vyslovení nedůvěry. Po dubnovém vypovězení tolerance menšinové vlády řekl předseda KSČM Vojtěch Filip, že při hlasování o nedůvěře vládě se komunisté vysloví proti kabinetu.

Babiš má prezidentovu podporu

Prezident Miloš Zeman podle Babiše při jejich pondělní schůzce zopakoval svou podporu nynějšího kabinetu. Prezident v posledních týdnech několikrát uvedl, že pokud by Poslanecká sněmovna vyslovila vládě nedůvěru, nechal by Babišovy ministry do voleb vládnout v demisi. V polovině května to na Frekvenci 1 označil za nejlogičtější řešení a opozici doporučil, aby se soustředila na kampaň a program. Babiš v pondělí uvedl, že Zeman má v této věci stále stejnou pozici.

Babišův kabinet dosavadní dvě hlasování ustál. V listopadu 2018 chtělo šest opozičních stran kabinet svrhnout kvůli novým informacím v kauze Čapí hnízdo včetně údajného únosu Babišova syna na Krym. Po sedmihodinové debatě vládu podpořili komunisté a koaliční sociální demokraté před hlasováním opustili sál. Pro vyslovení nedůvěry bylo všech 92 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN.

V červnu 2019 se hlasovalo o nedůvěře kvůli návrhu auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra. Pro návrh ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se vyslovilo 85 poslanců. Stejný počet podpořil vládu, 12 komunistických poslanců se hlasování zdrželo, 18 poslanců nehlasovalo.