Česko zatím opustila méně než polovina vyhoštěných ruských diplomatů, čas mají do půlnoci na úterý

Z Česka zatím odletěla méně než polovina z diplomatů a zaměstnanců ruského velvyslanectví vyhoštěných z Česka kvůli kauze Vrbětice. Výjezdní příkaz obdrželo 123 ruských občanů, kteří mají do půlnoci z pondělí na úterý opustit ČR. Třicet z nich má diplomatický pas a zbytek služební. Informovalo o tom mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová s odkazem na informace ministerského konzulárního odboru.

První letadlo pro vyhoštěné diplomaty přiletělo v sobotu, další skupina má odletět speciálem v pondělí odpoledne. Po posledním květnu může podle Davidové zůstat na ruském velvyslanectví v Česku sedm diplomatů a 25 administrativně-technických pracovníků.

Ruská agentura TASS v sobotu uvedla, že Česko prvním letadlem opustilo 54 lidí. Tuto informaci mluvčí české diplomacie potvrdila a doplnila, že mezi nimi byli držitelé diplomatických i služebních pasů. Přičemž služební pasy mají nejčastěji rodinní příslušníci.

Kolik lidí, kteří obdrželi výjezdní příkaz, má opustit Česko v pondělí, nelze podle mluvčí říci, protože někteří z nich jsou na dovolené v Rusku. Další pak odjíždí z ČR auty.

Odjezd po diplomatické roztržce

O snížení obsazení ruské ambasády v Praze rozhodlo Česko v dubnu po diplomatické roztržce s Ruskem kvůli výbuchům muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. Roztržka ČR a Ruska je vyústěním zjištění českých vyšetřovatelů, že do výbuchů v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Česko v dubnu rozhodlo o vyhoštění 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva tehdy reagovala vyhoštěním 20 diplomatů či zaměstnanců české ambasády v ruské metropoli. Poté rozhodla ČR o vyhoštění dalších pracovníků.

Co se týče českého zastoupení v Rusku, do konce května tam výpověď obdrží 79 místních sil na velvyslanectví v Moskvě, v Českém domě a v Českém centru Moskva. K 21. květnu už dostalo výpověď 71 zaměstnanců. Česko také dostalo z řady zemí nabídku pomoci v souvislosti s chodem ambasády, o celé věci se dále jedná.