Státní zástupci volají po zmírnění sazby za schvalování terorismu na internetu. Ministerstvo změnu odmítá

Státní zástupci volají po zmírnění sazby za schvalování terorismu na internetu (zdroj: ČT24)

V justici se vede spor o tresty za schvalování terorismu na internetu. Státní zástupci volají po zmírnění současné sazby, která činí od pěti do patnácti let vězení. Ta je vyšší než třeba možný trest za verbování teroristů. Soudy za internetové příspěvky často udělují sankce pod zákonnou sazbou. Ministerstvo spravedlnosti změnu odmítá jako nesystémovou.

Smrt 51 obětí při předloňském útoku na mešity v novozélandském Christchurchi schvalovala nebo oslavovala řada českých internetových uživatelů. Objevovaly se například výroky jako: „Konečně měl někdo ko*ule a ukázal, jak se na mohamedány musí. Za mě určitě pěkně provedá práce. Jak jim chutná jejich medicína? Do každej mešity granát.“

Až do letošního března za ně padaly podmíněné tresty – přestože parlament určil rozpětí pět až patnáct let vězení. Toho se držel pouze Krajský soud v Brně a třeba Benedikta Čermáka poslal v březnu za schvalování terorismu nepravomocně na šest let za mříže. „O schvalování (terorismu) tam určitě nešlo,“ uvedl k tomu Čermák.

„Lidé si obecně myslí, že internet je veřejné fórum, kde se mohou vyjadřovat k čemukoliv jakkoliv, bez jakýchkoliv limitů, a ono to tak prostě není,“ reagovala státní zástupkyně Nejvyššího státního zastupitelství Petra Lastovecká.

Příliš přísné tresty, zní od některých soudů

Podle olomouckého vrchního soudu byl původní rozsudek nepřiměřeně přísný. Upozornil na legislativní nevyváženost mezi skutkem a sankcemi. A z toho důvodu snížil trest pod zákonnou sazbu.

„Na základě kritiky právní úpravy, kterou projevilo i státní zastupitelství. A to samo již před nějakou dobou navrhlo legislativní změnu,“ odůvodnil v květnu žalobce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Čermák také vyjádřil nad svým výrokem lítost. „Bohužel už se to nedá vrátit zpět,“ dodal.

Do vězení nemusí ani Milan Lalik. Ten se s žalobci dohodl na dvouleté podmínce, kterou schválil i soud. „Není to nic příjemného. Je to prostě lidská blbost, za kterou se musí pykat. Bohužel,“ uvedl 27. května.

Kritika příliš přísné trestní sazby zaznívala také od státního zástupce ostravského soudu. „Protože vemte si, pokud byste schválil takto veřejně třeba na Facebooku vraždu, tak vám hrozí jeden rok. Nula až jeden rok,“ připomněl státní zástupce Krajského státního zastupitelství Ostrava Michal Król.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Marcela Nevšímalová ale zdůraznila, že schvalování terorismu, vychvalování jeho pachatelů či podněcování k němu se považuje za velmi závažné a společensky škodlivé. Žádnou změnu tak resort neplánuje. A to také proto, že by se snížení týkalo nejen schvalování, ale i veřejného podněcování k teroristickému útoku.