Ve čtvrtek přibylo 505 nakažených. Podle Babiše se podařilo naočkovat sto tisíc lidí za den

Počet nových případů covidu v Česku byl ve čtvrtek opět nejnižší ve všední den od 1. září. Přibylo 505 nakažených, o čtvrtinu méně než před týdnem. Premiér Andrej Babiš (ANO) sdělil, že ve středu a čtvrtek bylo přes sto tisíc očkovaných proti nemoci covid za den. V březnu uváděl, že tato hranice bude překonána už po Velikonocích, následně ale nastaly výpadky dodávek vakcín. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že ke konci června by se mohlo otevřít očkování proti covidu i pro děti od 12 let.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

„Překonali jsme sto tisíc naočkovaných. Dvakrát za sebou. Včera (ve čtvrtek) jsme naočkovali 100 269, ve středu 100 985,“ uvedl na Twitteru premiér. 

Informace premiéra o počtech očkovaných potvrdily následně i údaje ministerstva. Ve středu bylo podle aktualizovaných údajů očkováno 100 985 lidí, což je nejvíce od začátku očkování loni v prosinci. Ve čtvrtek bylo očkovaných 100 260, ale počty očkovaných ve statistikách se obvykle ještě dodatečně navyšují po dohlášení všech očkování. 

Dřívější nejvyšší počet očkovaných za jeden den byl podle statistik ministerstva zdravotnictví 20. května, a to 98 779. Od začátku vakcinace již bylo podáno v Česku asi 5,03 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno bylo přes 1,3 milionu lidí.

V neděli by se mělo také rozhodnout, zda od 1. června bude otevřeno očkování pro celou kategorii 16+, nebo například pro skupinu od 25 do 29 let, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Hlavní hygienička Svrčinová po jednání vlády přiblížila, že ke konci června by se mohlo otevřít očkování proti covidu vakcínou od firem Pfizer/BioNTech pro děti od 12 let. Vakcinace by nejdříve měla probíhat jen ve vybraných centrech, kde očkují pediatři. Od podzimu by pak mohly podávat vakcínu i dětští lékaři v ordinacích.

Denní nárůsty množství nakažených klesají postupně už od začátku letošního března, kdy se dostaly na téměř 17 tisíc. V posledních dnech se ale značně snižuje i počet prováděných testů. Ve čtvrtek bylo například provedeno přibližně 156 tisíc antigenních, což je o třetinu méně než před týdnem, podobně u PCR to bylo zhruba 16 600, tedy o čtrnáct procent méně. U některých kategorií testů také stoupl podíl odhalených případů covidu na počtu provedených testů. 

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na každých sto tisíc obyvatel, kleslo v Česku na 34, o den dříve činilo 35. Tímto údajem se nyní vláda řídí při určování protiepidemických opatření.

Číslo kleslo nebo stagnovalo téměř ve všech regionech země. Jedinou výjimkou byl Karlovarský kraj, kde počet případů nákazy za týden na sto tisíc obyvatel k pátku stoupl ze čtyř na pět. Karlovarský kraj ale nadále zůstává regionem s nejnižším incidenčním číslem. Nejvyšší je tento údaj stále ve Zlínském kraji s 53 případy. 

Zhruba od poloviny letošního března vytrvale klesá i množství hospitalizovaných s covidem. Ve čtvrtek se dostalo na 669, což je nejméně od konce září. Ve vážném stavu bylo 123 pacientů.  

Podle Svrčinové se uklidnila už také situace  v ohnisku nákazy koronavirem na Českolipsku s podezřením na indickou mutaci.  Za poslední týden nejsou nové případy, řekla po jednání vlády. „Krajská hygienická stanice Libereckého kraje prošetřila všechny kontakty, které tam byly, zpětně nechali udělat sekvenaci u těch vzorků, které byly pozitivní předtím,“ uvedla.

V polovině května se nákaza začala šířit ze dvou ohnisek navázaných na obec Polevsko u Nového Boru. Ve školce a jedné firmě je tam 78 nakažených. O jaký typ mutace jde, hygienici zatím jistě nevědí, ale je podezření na nakažlivější indickou. Dva nemocní s podezřením na tuto mutaci ale nemají vazbu na obě ohniska, jen se pohybovali v regionu.

Vzorky na podrobnou analýzu –⁠ sekvenaci –⁠ odeslali hygienici do národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu a spolupracující laboratoře v Drážďanech. Výsledky by měli mít příští týden, přijatá opatření ale počítají s tím, že jde o mutaci. 

Česko je aktuálně v EU podle počtu nových případů na obyvatele za 14 dní stejně jako před týdnem šestnácté.

Příjem žádostí do programů pomoci bude omezen

On-line systém ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pro příjem žádostí do programů pomoci bude od pátečních 12:00 do pondělních 07:00 omezen. Podnikatelé nebudou moci žádosti podávat, jen připravovat. Od sobotních 14:00 do nedělních 20:00 navíc nebude možné využívat elektronickou identitu pro registraci a přihlašování do systému, uvádí úřad na svém webu.

U agendového informačního systému (AIS) MPO je naplánována údržba. Výpadek elektronické identity souvisí podle informací resortu s provedením neodkladných bezpečnostních implementací k odstávce systému základních registrů ministerstva vnitra. 

MPO zároveň oznámilo, že až do 14. června bude pokračovat příjem žádostí do programu Covid- veletrhy, který měl původně skončit 31. května. Pomoc je určena podnikatelům z veletržního, kongresového a eventového průmyslu, kterým za březen až říjen loňského roku klesl obrat minimálně o třicet procent. Vláda na podporu schválila 600 milionů korun. 

Veletržní, kongresový a eventový průmysl je podle vicepremiéra  a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) jedním z nejvíce postižených odvětví pandemií. Na obor jsou navíc podle MPO navázané stovky firem, které se podstatně podílejí na zaměstnanosti. Odvětví ročně generuje kumulované tržby osm až deset miliard korun. Resort v něm odhaduje pokles obratu od března do října o 70 až 90 procent. 

Od pondělí se otevřou restaurace, rozhodla vláda

Restaurace budou moci od pondělí podle ministra zdravotnictví otevřít vnitřní prostory. Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. Dále také už nebudou muset být uzavřené ani bary, herny a kasina nebo vnitřní bazény. Nutné budou nadále testy. 

Otevřít budou moci s režimovými opatřeními i hudební či společenské kluby a diskotéky, ale nesmí se v nich podle opatření tancovat. Lidé ale budou muset mít v tomto případě testy provedené zdravotníkem.

Podmínky pro omezení služeb ministerstvo zdravotnictví mění kvůli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Chce se mu ale bránit ústavní stížností, dodal po jednání vlády Vojtěch. „Názor Nejvyššího správního soudu je velmi restriktivní, pokud jde o možnosti a pravomoci ministerstva zdravotnictví uzavírat plošně služby,“ uvedl ministr. Podle něj soud nedává prostor pro plošná opatření. 

Vláda v pátek také měla rozhodovat o pomoci firmám zasaženým koronavirovou epidemií, už totiž nechce pokračovat kompenzačním bonusem pro živnostníky – jeho vyplácení skončí s květnem. Hospodářská komora se ale obává, že pokud vláda ukončí podpůrné programy příliš rychle, návrat k běžnému režimu bude v jednotlivých odvětvích trvat mnohem déle, než kdyby investovala do udržení služeb a obchodu po vzoru ostatních zemí.

Podnikatelé nyní mohou kromě kompenzačního bonusu využít dotační Covid 2021, ve kterém stát přispívá 500 korun na zaměstnance a den. Vztahuje se na období od 11. ledna do 9. května, příjem žádostí skončí 2. června. Pokračovat bude program Covid – Nepokryté náklady, ve kterém mohou podnikatelé získat šedesát procent nákladů. První výzva se vztahovala na dobu od 1. ledna do 31. března. V další výzvě, kterou ministerstvo průmyslu a obchodu teprve zveřejní, se bude pomoc týkat období od 1. dubna do konce května.