Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka civilní rozvědky Blahuta

Státní zástupce obžaloval bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta, uvedl server Aktuálně.cz. Blahuta byl předloni v srpnu obviněn z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Podle serveru je to poprvé, kdy se takto vysoce postavený důstojník českých zpravodajských služeb bude zodpovídat před trestním soudem.

„Dne 19. května byla podána u Městského soudu v Praze obžaloba na jednu osobu pro zločiny podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby, a to v souvislosti s činností stíhané osoby v Úřadu pro zahraniční styky a informace,“ cituje Aktuálně.cz dozorového žalobce z Vrchního státního zastupitelství Marka Bodláka.

Fiktivní nákup

Zdeněk Blahut byl náměstkem ÚZSI od září 2014, na funkci rezignoval v lednu 2018. Obviněn je kvůli tomu, že údajně fiktivně nakoupil sledovací zařízení, čímž tajná služba mohla přijít o 200 milionů korun. Podle dřívějších informací týdeníku Respekt se obvinění týká nákupu šesti speciálních odposlouchávacích přístrojů Agáta. Nepodařilo se prý například prokázat, že je rozvědka či ministerstvo měly vůbec fyzicky k dispozici nebo že je úřad někam poslal.

Kvůli vysoké škodě Blahutovi v případě odsouzení hrozí až dvanáctiletý trest vězení. Blahut s obviněním nesouhlasí, jeho stížnost ale Nejvyšší státní zastupitelství podle serveru Aktuálně.cz loni v březnu zamítlo.