Neurochirurgům v ÚVN pomáhá při operacích páteře robot

Události: V pražské Ústřední vojenské nemocnici pomáhá s operacemi robot (zdroj: ČT24)

Místo rozsáhlé operace páteře s dlouhým zotavováním nabízí české zdravotnictví také šetrnější zákrok vedený robotem. V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) disponují sestavou přístrojů, která naplánuje ideální polohu implantátů a následně je pomáhá lékařům přesně zavést. V Událostech byl k vidění příběh jednoho z pacientů.

„Bolí mě od zad levá noha. Velice špatně chodím, skoro nemůžu ležet, spát už vůbec ne,“ vyprávěl pacient z ÚVN Milan Svítek, který by bez tlumících léků nevydržel. Na vině je nádor, jenž poškodil obratel. Než se ale začne léčit s rakovinou, musí mu nejdřív tým neurochirurgů místo zpevnit.

Nové technologie jim umožní postupovat s mikroskopickou přesností. Nejdřív vše zaměří pomocí speciálního rámu, pacienta nasnímá CT, data se nahrají do operačního robota, následuje porada týmu a poté samotná operace. Umístění i směr každého z osmi šroubů přesně ukáže robot.

„Díky tomu vidíme, jestli se dostáváme do plánovaných trajektorií, a zároveň nám přístroj říká, jestli netlačíme příliš. Hlídá vlastně i naše potenciální pochybení,“ vysvětlil Petr Vaněk z Neurochirurgické a neuroonkologické kliniky 1. LF UK a ÚVN.

Unikátní systém v rámci ČR

„Náš systém je unikátní kombinací zde uloženého intraoperačního CT, které je propojené s navigačním systémem a robotickým ramenem. Tahle kombinace je jediná v České republice,“ doplnil přednosta zmíněné kliniky David Netuka.

Se sestavou přístrojů operují v ÚVN od konce ledna, celkově už jde o čtrnáct zákroků. Výhodou je i to, že během operace nejsou zdravotníci vystaveni radiaci. Pacientovi zůstane na zádech jen pár malých jizev.

„Cítím, že tam něco mám, to určitě. Ale jinak bolest sama o sobě ustoupila určitě, o takových šedesát procent minimálně,“ pochvaloval si Svítek, kterému rychlejší hojení uspíší i začátek onkologické léčby.