Kvůli odmítnutí dechové zkoušky přijde soudce Petr na rok o třicet procent platu

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) na rok snížil o třicet procent plat jihočeskému soudci Bohuslavu Petrovi, který loni po nehodě odmítl dechovou zkoušku. Kárnou žalobu podala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která navrhovala odvolání ze soudcovské funkce. Soudce tvrdí, že alkohol nepil. Podle svědka ale v daný den nemohl v budově soudu ani chodit a potom odjel autem. Petr působí u Krajského soudu v Českých Budějovicích, od loňského září je dočasně zproštěn funkce.

Nehoda se stala loni 13. února u obce Dasný na Českobudějovicku. Nikdo se při ní nezranil, Petr ale odmítl dechovou zkoušku. Soudce, který byl v době nehody místopředsedou krajského soudu, tvrdí, že v den nehody měl dovolenou, ale vezl manželku do práce. Pracovala také v budově soudu.

Soudce už dříve řekl, že alkohol nepil, ale udělalo se mu špatně. Svědek Robert Janda, který se pohyboval v daný den u soudu, se snažil počínání Petra natočit. Janda už dříve u soudu popisoval, že Petr v budově soudu nebyl schopný chůze. Řekl také, že mu spadly kalhoty, něco pil v kanceláři a poté odjel autem. V souvislosti s nehodou loni Benešová Petra dočasně zprostila funkce.

Předsedkyně kárného senátu Miluše Došková uvedla, že byla prokázána nezpůsobilost soudce k řízení, což bylo zdokumentované a svědecky podložené. Uvedla, že šlo o zaviněné porušení povinností a byla narušena důstojnost výkonu soudcovské funkce. 

Obhajoba požadovala zastavení kárného řízení. Poukazovala na to, že celé kauze nepřispěla publikace v médiích a že bylo použito video, které mělo Petra dehonestovat. Podle obhájců je jedním z nejvýznamnějších představitelů jihočeského soudnictví, který byl za čtyřicet let profesním příkladem dalším soudcům. Petr v závěrečné řeči na začátku května řekl, že je mu líto, kam celá situace dospěla.

Kárný senát NSS může ukládat za různé prohřešky soudcům důtky, snížit plat až o třicet procent na dva roky, případně je odvolat z funkce předsedy senátu. Odvolání z funkce, které navrhovala Benešová, je nejpřísnější trest, který může kárný senát uložit. Přistupuje k němu jen zřídka. Rozhodnutí kárného senátu je definitivní, opravným prostředkem je pouze ústavní stížnost, která nemá odkladný účinek.