V neděli přibylo 257 nakažených, nejméně od srpna. V červnu budou moci otevřít restaurace i uvnitř

Přes sto tisíc čtyřicátníků už využilo možnost registrovat se k očkování, kterou mají od půlnoci – a to přesto, že měl centrální rezervační systém v noci téměř hodinový výpadek. Očkování v posledním týdnu nabralo rychlejší tempo. V neděli se podařilo zdravotníkům aplikovat přes 25 tisíc dávek, což byla nejvyšší hodnota za poslední den týdne. V neděli opět ubylo nakažených, pozitivně testováno bylo 257 lidí, nejméně od konce loňského srpna. Na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden 71 infikovaných, o dva méně než po sobotě. Reprodukční číslo ale druhý den v řadě – a stejně jako minulý víkend – rostlo. Nyní je na hodnotě 0,81.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

V pondělí se po mnoha měsících otevřely zahrádky restaurací, což považují jejich provozovatelé jen za dílčí krok na cestě k normálnímu provozu. I dovnitř budou moci pustit hosty v první polovině června, avizoval po otevření zahrádek ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Se začátkem třetího květnového týdne mění i leccos dalšího, kromě konce rotační výuky na prvním a v některých krajích i na druhém stupni či otevření vnitřních sportovišť je to rozšíření očkování na věkovou skupinu 40 až 44 let.

Události ČT: Rozvolňování v Česku (17. 5. 2021) (zdroj: ČT24)

Přihlašování čtyřicátníků k očkování začalo ovšem výpadkem rezervačního systému. Přestal fungovat o půlnoci, kdy měla registrace začít, znovu bylo možné se k očkování přihlásit zhruba po padesáti minutách.

„Problém jsme vyřešili, ale i tak se omlouváme všem, kterým jsme tím zkomplikovali přihlášení. Nyní již vše jede,“ oznámil tým Chytré karantény, která má rezervační systém na starost. Za necelých osm hodin od chvíle, kdy systém začal fungovat, se podle jejích údajů registrovalo již sto tisíc čtyřicátníků. Věková skupina 40 až 44 let je velmi početná, jde o 923 tisíc lidí.

Očkování v uplynulém týdnu pokračovalo vysokým tempem. Ve srovnání s předchozími týdny byl úspěšnější i víkend – podařilo se podat více dávek než kteroukoli předchozí sobotu či neděli. Poslední den v týdnu jich zdravotníci aplikovali 25 466, o tři stovky více než před týdnem. Celkem dostalo alespoň jednu dávku přes tři miliony lidí, plně očkováno již je více než 1,1 milionu lidí.

257 nakažených za den, 1310 lidí v nemocnicích

O víkendu ale také pomaleji ubývalo nakažených – byť i proto, že již v minulých týdnech byly víkendové přírůstky poměrně nízké a zejména v neděli se od poloviny dubna pohybují pod tisícem. Reprodukční číslo po neděli vzrostlo z pátečních 0,73 až na 0,81. V minulosti, kdy se ministerstvo zdravotnictví řídilo rizikovým indexem, byl na hodnotě 0,8 první varovný bod, kdy se kvůli reprodukčnímu číslu začal index zvyšovat.

Počty nakažených však klesají dál. Nedělních 257 potvrzených případů je o 127 méně než předchozí neděli a zároveň je to nejnižší denní přírůstek od loňského 31. srpna, kdy bylo pozitivně testováno o člověka méně, ovšem byl to pracovní den. Za neděli bylo méně pozitivních testů naposledy 23. srpna.

Týdenní počet nakažených na sto tisíc obyvatel je nyní na hodnotě 71, za poslední den klesl o dva. Je to ovšem celorepublikový průměr a situace v krajích se výrazně liší – pohybuje se od 28 případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní v Královéhradeckém kraji po 107 infikovaných na sto tisíc obyvatel v Moravskoslezském kraji. Nad republikovým průměrem jsou téměř všechny kraje, jejichž území zasahuje na Moravu, s výjimkou Pardubického a navíc i Ústecký kraj. Mezi okresy je nejvíce infikovaných vzhledem k počtu obyvatel na Opavsku (163 na sto tisíc obyvatel za sedm dní) a Českokrumlovsku (147). Nejméně jich je na Chebsku se sedmi infikovanými na sto tisíc obyvatel za týden.

Nemocnice se pozvolna vyprazdňují. Po neděli eviduje ministerstvo zdravotnictví 1310 hospitalizovaných pacientů nakažených covidem-19, z nich 250 je v těžkém stavu. Počet lidí v nemocnicích je obdobný jako počátkem loňského října.

Velké otevírání komplikuje počasí i složitá příprava. Obchody si pochvalují víkend

Uplynulý víkend byl první poté, co vláda zrušila zákaz maloobchodu. Lidé tak ve velkém zamířili na nákupy. Protože v obchodech stále platí hygienická opatření včetně limitu jednoho člověka na 15 metrů čtverečních, dosáhly některé prodejny naplnění kapacity, další zákazníci museli čekat před vchodem.

Podle Svazu průmyslu a cestovního ruchu byla návštěvnost obchodů o uplynulém víkendu o pětinu vyšší než o průměrném víkendu roku 2019. Vyšší návštěvnost zaznamenaly podle prezidenta svazu Tomáše Prouzy především prodejny, kam jsou lidé zvyklí jezdit o víkendech. Lokální obchody měly návštěvnost podle něj poněkud nižší – i proto, že si do nich nakupující zašli už v průběhu týdne.

Příjmy obchodníků však nebyly tak velké, jak by mohl napovídat zájem lidí o nákupy. „Objem prodejů je o něco menší než počet návštěvníků, je vidět, že lidé jsou stále při utrácení opatrní a něco si rádi koupí, ale utratí méně než před dvěma lety,“ uvedl Prouza.

Od pondělí jsou nově otevřené i zahrádky restaurací. Den, na který restauratéři čekali od prosince, však komplikuje kromě přísných hygienických požadavků počasí. Ve východní části republiky prší a v celé zemi jsou teploty pouze kolem deseti stupňů Celsia nebo mírně nad nimi. Proto museli restauratéři zařizovat provizorní zastřešení zahrádek, někteří připravili pro hosty i deky nebo vyhřívací lampy.

Špatnému počasí přičítali i někteří královéhradečtí hostinští fakt, že přes poledne zahrádky vesměs zely prázdnotou. „Otevřít jsme museli, protože to lidé očekávali. Držíme personál a na zahrádce kvůli počasí a kvůli tomu, že si lidé odvykli, sedí čtyři zákazníci. Doufám, že se to zlepší, až bude tepleji,“ řekl majitel restaurace U Kohouta Lukáš Matys. Na vltavských náplavkách v Praze nemohli restauratéři před obědem otevřít vůbec, protože byly kvůli povodňové bdělosti do 12 hodin zavřené. Jiné to bylo v Ústí nad Labem nebo Litoměřicích, kde se v čase obědů zahrádky zaplnily.

Restaurace musí zajistit, že budou u stolu maximálně čtyři lidé, mezi stoly bude alespoň metr a půl a také že budou hosté ve shodné vzdálenosti od kolemjdoucích. Na hostech potom je podstoupit před návštěvou podniku test na koronavirus, případně mít doklad o očkování či prodělaném covidu-19.

Spolumajitel pražské restaurace Podolka Tomáš Vobořil řekl, že objednal testy, které si budou moci koupit zákazníci, kteří otestováni nebudou. „Objednávali jsme i pro hosty. Kdyby se vyskytlo to, že host nemá test a bude se chtít otestovat,“ řekl. V restauraci Andělský pivovar je dokonce testovací místo. „Spolupracujeme s laboratoří, která nabídla i kapacitu pro naše hosty. Když přijdou bez testu, mohou se otestovat,“ uvedl spolumajitel podniku Milan Rejholec.

Provozovatelé restaurací narazili před znovuotevřením zahrádek i na problém s lidmi – zájemců o práci v gastronomii je málo, do oboru se příliš mnoho lidí nehrne kvůli nejistotě, jak to bude s restauracemi dál. „Spousta lidí si našla zaměstnání v jiném oboru a teď čekají, co se bude dít,“ podotkl provozní brněnského Café Momenta Tomáš Ulrich.

Dalším krokem by mělo být červnové otevření interiérů restaurací, o kterém se v pondělí zmínil ministr Havlíček. I tehdy ale budou platit omezení. Zatím se počítá s tím, že bude možné obsadit podniky nanejvýš z 50 procent a zůstane pravidlo maximálně čtyř lidí u stolu.

Opět otevřená jsou prvním dnem i vnitřní sportoviště – a to v omezeném režimu maximálně pro deset lidí a s testem či dokončeným očkováním. Do královéhradeckého fitness Hit centra přišla po otevření jen hrstka cvičících. Jeho provozovatelka Petra Valentová se domnívá, že je odrazuje i povinnost mít nasazenou ochranu dýchacích cest. „Dělat sport v roušce nebo respirátoru je těžké – a nezdravé,“ míní. Na rozdíl od restauratérů nemají také provozovatelé sportovišť jasno v tom, kdo by měl kontrolovat, zda jsou zákazníci otestováni.

Vláda projednala další uvolnění

Vláda na svém pondělním jednání rozhodla o dalším rozvolnění restrikcí. Od 24. května se bez rotací vrátí do škol žáci druhého stupně ve zbylých krajích. Teoretickou výuku navíc budou moci zahájit také střední a vysoké školy. Kabinet také schválil Národní plán obnovy. Investovat chce až 200 miliard korun, z toho 172 miliard chce z Evropské unie.