Když poslanci vysloví vládě nedůvěru, nechá ji prezident vládnout v demisi až do voleb

Prezident Miloš Zeman trvá na svém dřívějším výroku, že by nechal do voleb dovládnout v demisi vládu premiéra Andreje Babiše (ANO), pokud by jí Poslanecká sněmovna začátkem června vyslovila nedůvěru. Frekvenci 1 v neděli řekl, že to pokládá za nejlogičtější řešení. Opozici doporučil, aby se soustředila na volební kampaň a program a krátce před říjnovými sněmovními volbami nedělala podobné „vylomeniny“.

„Nejlogičtějším postupem je nechat vládu dovládnout v demisi,“ uvedl Zeman. Sněmovna by měla z iniciativy koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN hlasovat začátkem června. Výsledek hlasování rozhodne postoj KSČM.

Prezident upozornil na to, že v Poslanecké sněmovně je řada zákonů, u kterých hrozí, že „spadnou pod stůl“. „Já řekl i při jednání s opozičními předáky, že by se měli více soustředit na kampaň, předvést své programy s kandidáty a nedělat takové vylomeniny, jako je hlasování o nedůvěře,“ prohlásil.

Pandemii může řešit jen moje vláda, řekl Babiš

Babiš řekl Frekvenci 1, že Zemanův postoj je rozumný. Ačkoliv není v současnosti „žádný med“ vládnout, Česko nyní potřebuje stabilitu, míní. „Kdyby přišla nová vláda, myslím, že by to vůbec nepomohlo. Potřebujeme naočkovat maximální počet lidí, rozvolňovat, dělat rozpočet a mít plán návratu do normálu,“ zmínil plány spojené s koronavirovou pandemií.

Tyto věci podle něho zvládne pouze tato vláda. „Ti, co se chtějí dostat na naše místa, nezvládali řídit zemi ani v normálních časech,“ podotkl. Koalice Spolu a Pirátů a STAN svými podpisy zajistí, že Poslanecká sněmovna bude o vyslovení nedůvěry kabinetu hlasovat začátkem června. Opoziční volební koalice k prosazení návrhu potřebují alespoň 101 hlasů, přičemž společně jich mají 68.

Opoziční iniciativa může počítat s devatenácti hlasy hnutí Svoboda a přímá demokracie, proti vládě chtějí hlasovat také tři zástupci Trikolóry. Postoj patnácti poslanců KSČM tak bude rozhodující. Komunisté v pátek oznámili, že před definitivním rozhodnutím zjistí do konce května názory členské základny.

Zeman: Proti odvolání Arenbergera bych nic neměl

Proti případnému odvolání ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) by Zeman nic neměl. Sám ale na to nebude naléhat, je to kompetence premiéra. Arenbergerovi by dal šanci, aby věci kolem svého majetkového přiznání vysvětlil.

„Představa, že vlastním asi šedesát nebo sedmdesát nemovitostí, překračuje můj rozum. Já teda vlastním jenom jednu, a to malý kousek tvrze na Vysočině. Dovedu si představit, že někdo vlastní dvě nebo tři nemovitosti, ale abych jich vlastnil sedmdesát, to nechápu,“ uvedl Zeman.

Babiš Frekvenci 1 později řekl, že neví nic o Arenbergerově konci ve funkci ministra. Požaduje ale informace o majetku. „Samozřejmě je to nešťastné, vypadá to špatně, jsem na něj naštvaný,“ řekl.

Arenberger tvrdí, že majetek získal z větší části od rodičů. Média tento týden upozornila na to, že po nástupu do funkce ministra Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Babiš: Ministr musí vše vysvětlit

Šéf resortu k tomu řekl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a už je dal do souladu. Podle premiéra se Arenberger dopustil přestupku, svou chybu ale napravil a informace o svém majetku musí do detailu vysvětlit.

Server Seznam Zprávy posléze napsal, že ministrovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013 a vedl ji od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele.

Arenberger zároveň v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Z právního hlediska je podle něj smlouva v pořádku, momentálně prostory pronajímá „za korunu“, uvedl. Babiš i poté řekl, že Arenberger musí vše vysvětlit.

Zemana překvapilo chování šéfa žalobců

Prezidenta rovněž překvapilo, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zdůvodnil v pátek svou rezignaci kritikou ministryně spravedlnosti Benešové. Kdyby každý reagoval na kritiku rezignací, tak nikdo nezbyde, řekl.

Nejvyšší státní zástupce oznámil, že skončí ke 30. červnu. Jako hlavní důvod označil tlak ze strany ministryně s tím, že jeho odrážení a řešení půtek mu bralo čas a sílu na práci. Šéfka resortu to označila za laciné a trvá na tom, že zastupitelstvím nikdy do práce nezasahovala.

Prezident Zeman řekl, že rezignaci vzal na vědomí. „Každý z nás je občas kritizován, a kdybychom na tuto kritiku reagovali rezignací, tak tady nikdo nezbyde,“ uvedl. Žalobce tak podle něj možná jednal ukvapeně. „Na druhé straně už je tam deset let a myslím si, že je do jisté míry vyčerpaný,“ míní.