Benešová chce vybrat nástupce Pavla Zemana z nynějších státních zástupců. Jméno oznámí do konce června

UDÁLOSTI: Podle Benešové by Zemanovým nástupcem měl být člověk se zkušenostmi s prací na státním zastupitelství (zdroj: ČT24)

Mezi nynějšími státními zástupci si chce ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) vybrat nástupce Pavla Zemana. Nynější nejvyšší státní zástupce v pátek oznámil, že ke konci června ve funkci skončí. Benešová nevyloučila, že by jej mohl nahradit dosavadní Zemanův první náměstek Igor Stříž nebo pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Někteří vysoce postavení státní zástupci již oznámili, že o post nemají zájem. Benešová počítá s tím, že jméno Zemanova nástupce navrhne vládě sama. Výzvu opozice, aby nechala místo volné až do voleb, odmítla.

Zatím posledním ministrem spravedlnosti, který vybíral nejvyššího státního zástupce, byl v roce 2011 Jiří Pospíšil. Nyní tak učiní Marie Benešová. Chce rozhodnout do konce června, takže by nový nejvyšší státní zástupce přímo navázal na práci Pavla Zemana. Avizovala, že nový nejvyšší státní zástupce „bude člověk ze soustavy“ státních zastupitelství.

Žádné jméno říct nechtěla, ale některá nevyloučila. „S ostatními si ráda pohovořím – včetně Lenky Bradáčové. Potřebuji zkušeného, který má praxi, má bezpečnostní prověrku a dělal ve vrcholovém postu,“ řekla Benešová. Bradáčová vyjádření nechtěla komentovat.

Někteří významní státní zástupci již dali najevo, že o post nemají zájem, například náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár. „Nemám domluvenou schůzku a rozhodně nemám v úmyslu stát se nejvyšším státním zástupcem,“ zdůraznil. 

Zatím se spekuluje hlavně o nynějším náměstkovi nejvyššího státního zástupce Igoru Střížovi, ten ostatně připustil, že s Benešovou hovořil, šlo však podle něj o jiná témata. „Hovořili jsme o obecných otázkách státního zastupitelství, ale obsah schůzky dále komentovat nebudu. Stejně tak nebudu potvrzovat ani vyvracet spekulace kolem případné nabídky,“ řekl.

Konečné slovo při jmenování má sice vláda, které ministryně spravedlnosti svého kandidáta navrhne, ale premiér Andrej Babiš (ANO) dal najevo, že výběr nechá na úsudku Benešové.

Opozice by chtěla, aby vláda Zemanova nástupce již nevybírala. Zvlášť kdyby ztratila důvěru

Že by měla vláda několik měsíců před volbami jmenovat nejvyššího veřejného žalobce, se nezamlouvá opozici. Místopředseda STAN Petr Gazdík se domnívá, že „nejvyšší státní zástupce jmenovaný touto vládou, zvlášť pokud ta vláda bude v demisi, nemůže mít důvěru“.

„Pokud by měl být jmenován nový, tak si myslím, že bude dobré vydržet, jak dopadne vyslovování nedůvěry vládě,“ sdělil předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle komunistů ale není situace kolem odchodu Pavla Zemana důvodem pro konec Marie Benešové ve funkci.

Některé sněmovní strany k tomu však vyzývají. „Je naprosto nepřijatelné, aby vláda, potažmo ministr, tlačil na nejvyššího státního zástupce. Takže my bychom také chtěli, aby ministryně rezignovala,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Babiš k odvolání Benešové důvod nevidí. „Pavel Zeman sám připustil, že o svém konci ve funkci přemýšlel už delší dobu. Neumím vyhodnotit, jak významnou roli v jeho odchodu sehrál jeho vztah s paní ministryní,“ uvedl.