V pátek klesl počet nově nakažených k tisíci. Otevřené obchody přilákaly v sobotu davy lidí

Otevřené obchody čelily náporu zákazníků (zdroj: ČT24)

V pátek se potvrdila nákaza koronavirem u 1050 lidí. Oproti předchozímu pátku jich bylo zhruba o třetinu méně. Pátek byl – na rozdíl od minulého týdne – nejlepším dnem pracovního týdne. Za týden přibylo 74 nakažených na sto tisíc obyvatel. Reprodukční číslo je nyní na hodnotě 0,73, nejníže od poloviny dubna. Očkování však v pátek poněkud zpomalilo. Zdravotníci vykázali 79 328 podaných dávek, což bylo o necelých pět tisíc méně než minulý pátek a bezmála o deset tisíc méně než ve čtvrtek. V sobotu využilo mnoho lidí toho, že byl první volný den po otevření většiny obchodů. Někde se tvořily i fronty.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Počet 1050 pozitivních testů v pracovní den odpovídá hodnotám z poloviny loňského září. Oproti čtvrtku jich ubyly necelé dvě stovky, oproti minulému pátku bylo nových případů o 588 méně.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, kleslo z 0,77 na 0,73. Je to jeho nejnižší hodnota za poslední skoro čtyři týdny. Pod zlomovou hodnotou jedna se reprodukční číslo drží jednatřicátý den v řadě. Čím níže je číslo pod hodnotou jedna, tím pomaleji se epidemie šíří.

Kromě epidemie ovšem zpomalilo v pátek i tempo očkování. Za den dostalo vakcínu 79 tisíc lidí oproti necelým 89 tisícům ve čtvrtek. Čtvrtek sice pravidelně bývá dnem týdne, kdy vakcínu dostane nejvíce lidí, ale tentokrát poklesl počet očkovaných i ve srovnání s předchozím pátkem, kdy bylo očkováno 84 tisíc lidí. Celkově dostaly od prosince alespoň jednu dávku vakcíny bez tří tisíc tři miliony lidí. Zcela dokončené očkování má 1,1 milionu lidí, z nich 22 tisíc dostalo jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson, ostatní mají dvě dávky.

V nemocnicích je nyní 1500 pacientů s covidem-19 a 293 z nich je v těžkém stavu. Ve srovnání s denními přírůstky počtu nakažených klesá množství hospitalizací pomaleji. Nad 1500 pacientů se dostaly nemocnice 6. října, o den dříve bylo poprvé přes 300 lidí v těžkém stavu. Nejhorší situace nastala v nemocnicích v polovině března, kdy v nich leželo přes devět tisíc lidí s covidem-19, z nichž zhruba pětina potřebovala intenzivní péči.

ČR je pod 75 případy na sto tisíc obyvatel za týden

Na sto tisíc obyvatel přibylo za poslední týden 74 nových případů. Tato hodnota tedy v celorepublikovém měřítku klesla pod 75, což byla vládní podmínka pro zavedení čtvrtého balíčku rozvolnění obsahujícího restaurační zahrádky, divadla a koncerty venku nebo i částečné otevření hotelů.

Napříč republikou se míra nákazy v jednotlivých okresech výrazně liší. Jsou stále i oblasti, kde přibylo za týden přes sto nakažených na sto tisíc obyvatel. Nejhůře je na tom nyní Opavsko se 165 případy na sto tisíc obyvatel za sedm dní a Českokrumlovsko se 153 nakaženými na sto tisíc obyvatel v téže době. Nad stovkou ještě zůstávají celý Moravskoslezský (111) a Zlínský kraj (114). Nejlepší je situace v Karlovarském kraji s 29 nakaženými na sto tisíc obyvatel za týden.

První víkend po otevření obchodů rovná se fronty

V souvislosti s klesajícím počtem nových případů uvolňuje česká vláda restrikce, které vyhlásila v minulých měsících. V uplynulém týdnu se zmírnila povinnost nosit respirátory venku a především se otevřely obchody. O prvním víkendu, kdy je vesměs otevřeno, se to projevilo tím, že se začaly tvořit fronty – nejenom v obchodech, ale často i na příjezdových cestách a na parkovištích.

Ve velkých městech jsou na hranici kapacity některé obchodní domy s nábytkem. V obchodních centrech stojí lidé ve frontách hlavně u prodejen s módou pro mladé. „Návštěvnost je tak zhruba na stejné úrovni jako v uplynulých dnech, kdy byla o 60 procent vyšší oproti týdnu před rozvolněním, což je v rámci našeho očekávání,“ uvedla marketingová manažerka nákupního centra na pražských Vysočanech Martina Tlustá.

Do jihlavské prodejny nábytku přišel podle jejího manažera Jakuba Horáka trojnásobný počet zákazníků než v pracovní dny. Na lidech je podle něho vidět chuť nakupovat. V sobotu přijížděli pro drobnosti i pro velké kusy nábytku.

Ředitelka pražského outletu Lenka Čapková podotkla, že již v pracovním týdnu „byla nejvyšší návštěvnost za čtrnáct let“. V některých obchodech přirovnávají tržby k předvánočnímu období.

Pro nákupy ovšem i nyní platí řada opatření. V obchodech může být nanejvýš jeden zákazník na 15 metrech čtverečních, povinné jsou respirátory či nanoroušky i dezinfekce rukou před vstupem do prodejny. V obchodních centrech není možné si sednou a odpočívat, zavřené jsou dětské koutky či kina a stravovací zařízení mohou prodávat občerstvení jen s sebou.

V pondělí otevřou zahrádky, restauratéři nebudou kontrolovat testy

Od následujícího pondělí začnou fungovat zahrádky restaurací. V pátek pro ně kabinet schválil přesná pravidla. Vyplývá z nich, že ačkoli budou mít hosté povinnost před návštěvou restaurace podstoupit test na koronavirus, restauratéři nebudou muset kontrolovat, zda tuto povinnost opravdu splnili.

Provozovatelé restaurací naopak budou muset zajistit, aby byly mezi stoly rozestupy alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost bude muset být i od okolí, například chodníku. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti.

Ačkoli vláda již předem schválila částečné zavedení některých opatření uvedených ve čtvrtém balíčku, není jeho zavedení úplné. Týden ještě budou muset počkat hotely. Oproti původně plánované čtvrtinové kapacitě by však mohly od 24. května otevřít již bez omezení.

Skupina dvanácti lékařů v pátek zveřenila výhrady vůči podílu Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) na řízení protiepidemických opatření v Česku. Vláda má podle nich standardní mechanismy řízení epidemie. Hlavní roli v ní má hrát ministr zdravotnictví, hlavní hygienik, případně hlavní epidemiolog za podpory Státního zdravotního ústavu.

MeSES v sobotu kritiku odmítla. Uvedla, že její zřízení umožnilo rychle připravit odborná doporučení, postavená na převládajících vědeckých názorech. „Od doby, kdy byla skupina MeSES ustavena a začala pracovat, se vývoj epidemie dramaticky zlepšil tak, že nyní již umožňuje relativně rychlou obnovu běžného života,“ napsala v prohlášení, které má k dispozici ČTK.