Lesy ČR po předloňské ztrátě vykázaly zisk, pomohla státní podpora

Po předloňské ztrátě 790 milionů korun skončilo hospodaření státního podniku Lesy České republiky (LČR) v roce 2020 ziskem 44 milionů korun. Pomohly peníze od státu na kompenzaci snížení cen dřeva z důvodu kůrovcové kalamity ve výši 2,3 miliardy korun.

Původně podnik v koncepci hospodaření počítal s tím, že kvůli kůrovcové kalamitě za loňský rok utrpí ztrátu až 1,9 miliardy. Kompenzace za nižší ceny dřeva dostali od státu i další vlastníci. Lesům ČR patří téměř polovina lesních porostů v zemi.

„Výsledek velmi pozitivně ovlivnily státní prostředky kompenzující snížení cen dřevní hmoty. Peníze ale hned lesům vracíme při obnově. Naše loňské náklady na pěstební činnost dosáhly bezmála 3,5 miliardy korun a zvýšily se o 21 procent oproti roku 2019,“ uvedl generální ředitel Josef Vojáček. Firma podle něj také v souladu se Strategií rozvoje podniku z prosince 2020 opět začala tvořit podnikový rezervní fond. „Ten je zásadním zdrojem při nenadálých událostech a kalamitách,“ uvedl Vojáček.

Podnik loni vysadil 74 milionů sazenic a zalesnil 16 tisíc hektarů, z toho 3790 hektarů přirozenou cestou. Letos firma plánuje zalesnit 21 tisíc hektarů holin a vysadit rekordních 85 milionů sazenic. Plocha holin kvůli masivní těžbě kůrovcového dřeva ke konci loňského roku ve státních lesích vzrostla o šest procent na 32 544 hektarů.

Těžbu podnik loni zvýšil o 2,9 procenta na rekordních 14,3 milionu metrů krychlových. Nepokračoval tak razantní nárůst roku 2019, kdy těžba kvůli masivnímu šíření kůrovce vzrostla meziročně o třicet procent na 13,9 milionu metrů krychlových. Těžba kůrovcového dřeva loni klesla o 1,5 procenta na 9,56 milionu metrů krychlových.

Tržby podniku loni vzrostly o 22 procent na 8,77 miliardy korun. Společnost stále více dřeva prodává ve své vlastní režii a stále méně jej nechává k obchodování firmám, které pro ni zajišťují těžbu a obnovu lesa. Loni podnik sám zobchodoval 4,6 milionu metrů krychlových dříví, tedy zhruba třetinu celkové těžby.

Letos Lesy ČR plánují mírné snížení těžby na 14,07 milionu metrů krychlových. Těžba dřeva ve státních lesích začala významně růst s příchodem kůrovce od roku 2018. V letech bez kalamity činila u Lesů ČR kolem osmi milionů metrů krychlových.

Kůrovcová kalamita spojená s propadem cen dřeva sráží zisky podniku poslední tři roky. Mezi lety 2010 až 2017 se pohybovaly v řádech miliard korun, v roce 2017 profit činil 3,08 miliardy. Po celé ČR podnik zaměstnává asi 3500 lidí, sídlo má v Hradci Králové.