Šestnáct budov se v neděli po celé republice rozsvítí červeně. Připomenou oběti AIDS

Tančící dům, Petřínská rozhledna, Žižkovská věž v Praze, ale i třeba Filmová fakulta JAMU v Brně nebo kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem – celkem šestnáct budov se na připomínku obětí AIDS rozzáří červeně. Přidají se i Slovenské národné divadlo nebo Centrum umenia Nová Cvernovka v Bratislavě. Budovy se rozsvítí ve dvacet hodin při příležitosti Mezinárodního vzpomínkového dne na oběti AIDS, který je standardně vyhlášen na třetí květnovou neděli. Akcí Světlo pro AIDS se připomenou oběti této nemoci v den, kdy si je připomíná celý svět.

„Budovy budou svítit od dvaceti do čtyřiadvaceti hodin,“ sdělila ČT Markéta Kuklová z propagace a marketingu České společnosti AIDS pomoc, neziskové organizace působící v oblasti prevence HIV a poskytující podporu lidem žijícím s HIV, která akci již osmým rokem pořádá.

Červené světlo se přitom má stát nejen připomínkou obětí AIDS, ale především upozorněním, že navzdory možnému upozadění problému HIV na úkor covidu, zůstává HIV stále velkým problémem. „Akce Světlo pro AIDS slouží nejenom jako symbolická připomínka obětí AIDS, ale také jako upozornění na problém stigmatizace HIV pozitivních a rostoucí počet případů HIV,“ říká Jiří Pavlát, ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc.

Česká společnost AIDS pomoc připravila doprovodný program – pro veřejnost vyhlásila fotosoutěž Svítíme červeně! Lidé mohou své fotografie, kde zachytí červeně osvícené budovy, sdílet s příslušnými hashtagy v příspěvku organizace na Facebooku. Na facebookové stránce se soutěž také v týdnu od 24. 5. vyhlásí. Nahrávat fotografie mohou do středy 19. 5. „Další aktivity neplánujeme, a to i s ohledem na situaci s covidem,“ dodává Kuklová.

V České republice žilo ke konci letošního března celkem 3892 HIV pozitivních. V roce 2020 přibylo oproti předešlému roku 251 HIV pozitivních případů.

Vydáno pod