Někteří senioři na očkování stále čekají. Praktici mají málo vakcín

Senioři, kteří se chtějí nechat očkovat u praktiků, stále čekají (zdroj: ČT24)

Některým praktickým lékařům přichází očkovací látky se zpožděním. V důsledku toho čekají ohrožení pacienti déle, což jim komplikuje další léčbu. Část z nich se proto raději přehlašuje do očkovacích center. Všichni ale takovou možnost nemají a někteří nepohybliví pacienti jsou kvůli tomu dále v izolaci. Na druhou stranu musejí lékaři některé pacienty přesvědčovat, aby se naočkovat nechali.

Lékaři nyní obvolávají pacienty, kteří ještě očkováni nebyli a zatím nejsou k vakcinaci ani přihlášeni. Ptají se proč, a pokud mají pacienti nějaké pochyby, snaží se lékaři vysvětlovat. Někteří lidé totiž mají nedůvěru k očkování jako takovému nebo například k vakcíně AstraZeneca, kterou právě většina praktických lékařů očkuje. 

„Myslím, že obvolávání je velice účinné, možná přes polovinu lidí se nám podaří objednat. Buď zjistíme, že sami chtějí na očkovaní přijít, jen nevědí co a jak, anebo rozptýlíme případné obavy,“ popisuje praktická lékařka Ludmila Bezdíčková. Pomáhá prý hlavně to, že jim volá právě ona jako jejich ošetřující lékařka osobně. 

Pomáhá důvěra

Důvěra hrála roli například u devětasedmdesátileté Jiřiny Faberové. Ta měla letos v únoru trombózu a očkování vakcínou od AstraZenecy se bála: „Myslela jsem, že se očkovat nebudu. Ale paní lékařka mi to doporučila, tak jsem šla.“ Druhá dávka ji čeká 28. května. Teď už je jisté, že ji dostane. Vakcíny od AstraZenecy na přeočkování přivezli hasiči do ordinace v pondělí.

Na konkrétní termín očkování u praktických lékařů čeká ještě zhruba 230 tisíc lidí. Nejstarších seniorů je téměř dvacet šest tisíc. Necelou třetinu tvoří sedmdesátníci. 

Mezi nimi i Marie Bryndová, která v dětství prodělala obrnu. Přesun do očkovacího centra by pro ni byl složitý. Čekání na vakcínu jí ale komplikuje další léčbu. „Musela jsem zrušit termíny prohlídek u odborných lékařů, protože jsem se bála cestovat do ordinací a chodit mezi další pacienty,“ popisuje své obavy.

Látky měl lékař slíbené už šestkrát

Její praktický lékař měl očkovací látku slíbenou už šestkrát. Teď počítá s dovozem té od společnosti Johnson & Johnson příští týden. Dostat má padesát dávek. První půjdou k dvanácti nepohyblivým pacientům.

Lékař David Härtel měl původně seznam 190 pacientů čekajícících na očkování. „Nyní už jich zbylo osmdesát, protože řada pacientů, i těch starších a nemocných, už to nevydržela a přihlásili se do očkovacích center,“ popisuje. 

Do center míří vakcína Pfizer a BioNTech – v květnu by jí do Česka mělo přijít téměř dva a půl milionu dávek. Moderny pak přes 350 tisíc. Od výrobců AstraZeneca a Johnson & Johnson se čeká dohromady 200 tisíc dávek. Ty půjdou do ordinací praktiků. 

  •  Pfizer – 2 349 360  
  • Moderna – 354 000
  • AstraZeneca – 100 000
  • Johnson & Johnson – 91 200