Hlasovat o stavebním zákoně budou poslanci příští středu

Poslanci ve středu nedokončili závěrečné čtení nového stavebního zákona, jednání o něm bude pokračovat příští středu na mimořádné schůzi. Vyvolali ji poslanci vládního hnutí ANO. Opozice má velké výhrady k tomu, že zákon zavádí soustavu stavebních úřadů, které by tedy již nefungovaly v rámci radnic. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na změně trvá, považuje ji za klíčový nástroj k urychlení stavebního řízení.

Na začátek středečního jednání navrhovali někteří opoziční poslanci, aby sněmovna nejprve pokračovala v přerušené debatě o plánované a později zrušené cestě vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Neuspěli, prvním bodem zůstalo třetí čtení stavebního zákona. 

Nicméně na hlasování o stavebním zákoně ve středu stejně nedošlo. Ve 13 hodin, kdy předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) vyhlásil polední přestávku, ještě zbývali dva poslanci přihlášení do rozpravy. Třetí čtení může podle jednacího řádu pokračovat v pátek. Ve středu vystupovali v rozpravě hlavně opoziční poslanci, kteří mají k vládní předloze zásadní výhrady. A to přesto, že stavební zákon bude mít nakonec pravděpodobně – pokud jej sněmovna schválí – výrazně jinou podobu, než v jaké jej předložila vláda. Hlasovat se bude o desítkách pozměňovacích návrhů.

Základem by měl být komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru, který předpokládá, že celá stavební správa přejde pod stát. Právě to vadí opozičním politikům.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v úvodním slově hájila vytvoření nového, samostatného stavebního úřadu. „My musíme trvat na podobě, kterou předložil hospodářský výbor. Protože alfa a omega nového zákona je dodržování lhůt,“ uvedla Dostálová. Důležitá je podle ní zastupitelnost úředníků, která v současném modelu není možná. „Pro nás je zcela zásadní, aby úředníci byli zastupitelní, aby se už nikomu nikdy nestalo, že přijde na stavební úřad a dočká se nápisu ,pro nemoc zavřeno',“ zdůraznila.

Návrh výboru podle Dostálové vychází z původní vládní verze a zohledňuje připomínky Nejvyššího správního soudu nebo Legislativní rady vlády, které ministerstvo pro místní rozvoj vyhodnotilo jako podstatné. Poznamenala, že sama považuje za klíčovou nikoli změnu organizace stavebních úřadů, nýbrž „změnu procesů včetně digitalizace“, na čem se s opozicí shodne. Změny fungování úřadů se však vzdát nechce. „Pro mě je zcela zásadní, aby stavební úřady byly schopny dodržet zákonné lhůty. To je možné pouze v rámci státní stavební správy,“ míní Dostálová.

Po ní vystoupil předseda Pirátů Ivan Bartoš, podle kterého hrozí několikaměsíční paralýza stavebních řízení kvůli stěhování a převádění agendy. „Nejvyšší stavební úřad možná zdědí nebo od někoho dostane nějaký objekt, ale znamená to stěhování. (…) Zároveň to znamená stěhování úředníků, ale ne jen fyzicky z místa, kde normálně fungují, ale také pod služební zákon,“ dodal. Navíc míní, že bude vytvoření nové soustavy stavebních úřadů nákladné. Odkázal na starší analýzu ministerstva vnitra, z níž vyplývá, že bude stát asi 20 miliard korun. Zdůraznil, že se nedomnívá, že by stavební zákon urychlil schvalování staveb.

Dostálová ale v rozhovoru pro Českou televizi výtky k údajné nákladnosti odmítla. Opozice podle ní vychází z analýzy, která však předpokládala, že by všechny stavební úřady měly vlastní nové budovy. To podle ní nebude potřeba. „Využijeme kapacity, které máme dnes,“ ujistila.

Tisková konference k návrhu nového stavebního zákona (zdroj: ČT24)

Jan Čižinský (za KDU-ČSL) zapochyboval, zda je současný systém opravdu tak špatný, jak vláda předesílá. Upozornil, že v Praze 7, kde je starostou, se zdržují projekty, které jsou problematické, například se stavebník snaží prosadit budovy vyšší než okolní zástavba. Jako příklad uvedl takový projekt, u kterého se stavební řízení táhlo deset let, a jiný bezproblematický projekt, který měl stavební povolení za rok – statisticky se v důsledku podle něj tedy může zdát, že stavební řízení trvá velmi dlouho. Martin Kolovratník (ANO) naproti tomu argumentoval vlasntí zkušeností, kdy žádal o povolení na stavbu žumpy na chatě a dostal ho až po roce.

Skupina opozičních poslanců předložila alternativní komplexní pozměňovací návrh, který počítá se zachováním dosavadního fungování stavebních úřadů při radnicích. Kromě nich by fungoval Specializovaný stavební úřad, který by povoloval vyhrazené stavby, a Nejvyšší stavební úřad jako ústřední orgán státní správy a odvolací orgán pro specializovaný úřad. 

Podle Martina Kupky (ODS) vychází návrh z praxe v zemích, kde trvá stavební řízení kratší dobu než v Česku, a také z praxe ve městech, kde se daří i v současnosti vydávat stavební povolení rychle. Zásadní podle něj je, aby úředníci z jednotlivých odborů spolupracovali. „Nepotřebujete stavět novou byrokratickou strukturu, stavět nové úřady, nepotřebujete nové směrnice. Stačí, když poskytnete legislativní prostor,“ poznamenal.

Proti tomu, aby zůstaly stavební úřady pod radnicemi, se ohradil Leo Luzar (KSČM). Domnívá se, že v dosavadním systému jsou úředníci závislí na starostech, což by se podle něj mělo změnit. „Snahy, které jsou v návrhu předkládány, míří k tomu, aby tito lidé byli pod jedním řízením, aby mezi sebou byli schopni informace sdílet a fungovat.“

Druhým bodem středečního pořadu řádné 98. schůze Poslanecké sněmovny sice byla debata o Hamáčkově cestě, avšak po obědové pauze začala mimořádná 101. schůze. Na jejím programu byla první a druhá čtení vládních ekonomických předloh souvisejících s evropskými předpisy. Jde například o zrušení osvobození od DPH při dovozu levnějších zásilek z internetových obchodů mimo Evropskou unii a o novelu, podle které bude moci Česká národní banka požadovat po bankách změnu auditora, pokud svým jednáním poruší povinnosti dané zákonem o auditorech.

SPD navrhla zamítnutí některých předpisů, s tím však neuspěla a všechny návrhy bez větších zdržení prošly do dalšího kola. Piráti a STAN zablokovali požadavek ANO na zrychlené projednání vratky DPH u zboží a služeb pro ozbrojené síly členských států Evropské unie, které se podílejí na společné evropské bezpečnostní a obranné politice. Mimořádná schůze skončila před čtvrtou odpoledne. 

V uzavřeném jednání o okolnostech ohlášené a nakonec zrušené Hamáčkovy cesty do Moskvy tedy sněmovna pokračovala až od půl páté odpoledne. Poslanci na jednání pozvali šéfy tajných služeb, policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce, poslední dva zmínění se však omluvili.