Současná diplomatická krize nebude mít dopad na naše životy, říkají Rusové oslovení ČT

Události ČT: V Česku žije 44 tisíc Rusů, nejvíce v Praze nebo ve Varech (zdroj: ČT24)

V Česku podle oficiálních statistik ministerstva vnitra žije více než 44 tisíc ruských občanů. Nejvíc se jich usadilo v hlavním městě, ale také v Brně nebo Karlových Varech. Rusy lákají v Česku zejména lepší pracovní a životní podmínky. Několik občanů Ruska v tuzemsku oslovila ČT, podle nich nebude mít stávající diplomatická krize dopad na jejich životy. Útoky ze strany Čechů údajně nezaznamenali.

Například autolakýrník Vitalij Zeidler žije v Karlových Varech už skoro tři roky, do Česka přijel právě kvůli práci. Lidé v Česku jsou podle něj vlídní, víkendové zprávy o zapojení ruských agentů do výbuchů ve Vrběticích ho překvapily. „Ta situace není dobrá. Já si myslím, že je to agrese z Ruska. Za celou dobu, co žiji tady v Česku, jsem nikdy neviděl agresi ze strany Čechů,“ uvedl.

Zeidler si myslí, že Karlovy Vary, které jsou oblíbeným turistickým cílem jeho krajanů, touto kauzou neutrpí. Právě v západočeském lázeňském městě žije po Praze nejvíce ruských občanů, kteří tam mají trvalé bydliště.

Natalia Kopteva, která pracuje v Praze jako prodavačka, opustila Moskvu už před dvanácti lety. Tvrdí, že odjela proto, že se obávala zhoršení situace v Rusku. Také ona je zklamaná současným sporem mezi Českem a Ruskem, věří však, že se situace brzy uklidní. „Myslím, že situace bude řešena diplomaticky a nebude znamenat velké ekonomické problémy,“ řekla. 

Rozdělená ruská komunita

Igor Zolotarev žije v Česku 45 let, pracuje v Ústavu termomechaniky Akademie věd ČR. Kromě toho vede i spolek Ruská tradice, který sdružuje hlavně potomky ruských imigrantů. Podle jeho slov současný vývoj situace v ruské komunitě silně rezonuje.

Už jako člen Rady vlády pro národnostní menšiny Zolotarev prý pozoroval, jak se ruská komunita v tuzemsku štěpí na proevropskou a prokremelskou část. V Česku působí desítky ruských krajanských spolků, řada z nich funguje při ruské ambasádě. Na žádost ČT o kontakt ale zastupitelský úřad nereagoval.

Zolotarev upozornil, že by se ruští občané žijící v Česku neměli spojovat se současnou politickou garniturou v Rusku. V podobném duchu se vyjádřil i hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN). Žádné reakce od ruské komunity údajně nezaznamenal, klid byl v pondělí i na karlovarské pobočce ruského konzulátu.