Cesta do Moskvy není jedinou možností jednání o vakcíně, míní Vondráček. Podle Kupky situace poukazuje na vládní chaos

Radek Vondráček a Martin Kupka k informacím o cestě Jana Hamáčka do Moskvy (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) podle premiéra Andreje Babiše (ANO) do Moskvy nakonec neodletí. Hamáček, který je aktuálně pověřený i řízením resortu zahraničních věcí, současný vývoj nekomentoval. Podle poslance a místopředsedy ODS Martina Kupky je dění ostudou pro Českou republiku. Řekl to v pátečních Událostech, komentářích. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) věří, že premiér a vicepremiér společně vyhodnotili cestu jako zbytnou a k jednání chtějí zvolit jiný způsob.

Vondráček podotkl, že cestu oznámil Hamáček ze své iniciativy. Připustil, že komunikace mezi premiérem a vicepremiérem chyběla. „Vláda má samozřejmě víc možností a víc kanálů, kterými jednat. To znamená, že cesta do Moskvy není jediné, co přichází v úvahu. Můžeme využít třeba diplomatický aparát,“ navrhl jeden z možných důvodů zrušení cesty. „Myslím si, že pan premiér společně s panem vicepremiérem vyhodnotili, že účelu lze dosáhnout i jinak, že cesta není nezbytná,“ dodal.

S kritikou oznámené cesty v pátek vystoupila část opozice. I v souvislosti s napětím na ukrajinsko-ruské hranici a s plánovanou výstavbou nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Podle Kupky je situace ostudou pro Českou republiku.

„V situaci, kdy se vyostřuje napětí mezi Ruskem a Spojenými státy, kdy jsou tu Dukovany, to je absolutní projev amatérismu ze strany pana místopředsedy Hamáčka. A pak tu jsou podivné kroky premiéra,“ řekl Kupka. Upozornil na to, že premiér informaci sdělil prostřednictvím médií a vicepremiér se k ní nevyjádřil.

O cestě chtěla diskutovat na pátečním zasedání sněmovny část poslanců. Zařazení bodu na program schůze ale zablokovali sociální demokraté, ANO, SPD a KSČM. „Jestliže je namístě vyhodnocovat nějakou cestu, tak spíše, až se ten politik z cesty vrátí,“ okomentoval Vondráček.

Plán cesty byl podle něj transparentní. „Já si myslím, že je spíše na pováženou, kolik let už český ministr zahraničních věcí nebyl v Moskvě,“ podotkl s tím, že Rusko je těžký partner na vyjednávání a vztah s ním je složitý.

„Vláda má zájem zajistit vakcinaci v České republice. Vidíme na příkladu Rakouska nebo některých německých spolkových zemí, že Sputnik V je poměrně pozitivně hodnocen prestižními časopisy, že je to jedna z možností, jak urychlit vakcinaci a zachránit lidské životy,“ řekl k záměru cesty Vondráček.

Podle Kupky ale informace o cestě chybí. „To, co my jsme požadovali, je vědět, jaký je mandát, jaká je mise, co je vlastně náplní té cesty,“ zdůraznil. Otázkou je pro něj také to, s kým se měla jednání uskutečnit.

Transparentnost v kontextu očkování je podle něj důležitá i s ohledem na důvěru lidí. „I proto, aby se očkování těšilo důvěře lidí a abychom opravdu dokázali proočkovat velkou část populace, se logicky bráníme možným pochybnostem a znevěrohodnění celého postupu,“ řekl Kupka. Jednat o případném obchodě by se podle něj mělo až v okamžiku, kdy bude existovat certifikace Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Podle Kupky poukazuje situace na chaos ve vládě. Podotkl také, že dění potvrzuje důvody, proč v týdnu koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) vyzvala vládu, aby požádala o důvěru. Vondráček krok označil za hazardování vzhledem k epidemické situaci.