Česko navštíví nový slovenský premiér, setká se i s prezidentem Zemanem

Českou republiku příští týden navštíví nový slovenský premiér Eduard Heger. Mimo jiné se setká s prezidentem Milošem Zemanem. Podle informací od prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se schůzka uskuteční ve čtvrtek na zámku v Lánech.

Heger se stal předsedou slovenské vlády na začátku dubna. Ve funkci nahradil premiéra Igora Matoviče, který podal po téměř měsíc trvající vládní krizi demisi. Do funkce ho, stejně jako další členy vlády, jmenovala prezidentka Zuzana Čaputová 1. dubna.

Rošáda s Matovičem

V nové slovenské vládě pokračují téměř všichni dřívější ministři. U moci zůstala koalice čtyř stran, která vznikla po loňských parlamentních volbách. Matovič Hegera vystřídal v čele ministerstva financí. 

Heger je členem předsednictva Matovičova protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), které loni v únoru 2020 přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby. Čtyřiačtyřicetiletého někdejšího křesťanského akvitistu politologové i média označují za politika, který vyhledává kompromisy a vyhýbá se otevřeným konfliktům.