Sečetlo se už asi pět milionů lidí. Je to už možné i se starými občankami

Mluvčí Sčítání 2021 Jolana Voldánová o pokračujícím sčítání lidu (zdroj: ČT24)

K pátečnímu ránu se sečetlo asi pět milionů lidí, informovala mluvčí Sčítání 2021 Jolana Voldánová. Od čtvrtka mohou odesílat statistikům vyplněné formuláře on-line také lidé nad 85 let se starými občanskými průkazy. O víkendu ale nebude možné přihlášení přes datovou schránku, dočasně bude omezený i přístup prostřednictvím bankovní identity. Důvodem jsou plánované odstávky.

„K pátečnímu ránu atakujeme hranici 2,5 milionu odeslaných formulářů, což znamená, že to je zhruba pět milionů sečtených lidí,“ vyčíslila Voldánová.

Od čtvrtka mohou své údaje elektronicky posílat i lidé nad 85 let se starými občanskými průkazy. Do sčítacího systému je možné se přihlásit také s těmito doklady bez strojově čitelných údajů. Podle Voldánové se to týká asi 15 tisíc lidí. „Do on-line formuláře se s tímto typem dokladu dostanou i blízcí osob se starými občanskými průkazy, kteří by například své rodiče chtěli sečíst, ale nebydlí s nimi ve společné domácnosti,“ připomněla Voldánová.

Gestor sčítání Robert Šanda z Českého statistického úřadu (ČSÚ) upozornil, že při přihlašování by lidé měli uvádět jen číslo průkazu, ne označení série. Pokud je na dokladu například číslo 457683, série BA-51, zapsat by se mělo jen prvních šest číslic. Když číslo začíná nulami – tedy třeba 000386, je nutné ho zapsat celé i s nimi.

V registru chyběly čísla nejstarších průkazů

Statistici podle materiálů z vládního webu začali po týdnu od spuštění řešit situaci, kdy se lidé se staršími občankami nemohli do on-line sčítacího systému přihlásit. Podle Šandy totiž registr obyvatel čísla nejstarších českých či československých občanských průkazů neobsahoval. ČSÚ proto žádal o změnu předpisů. Po legislativní změně se mohly údaje doplnit.

„Potíž byla v tom, že bylo potřeba dojednat spolupráci a dohodu s ministerstvem vnitra. To se nakonec v uplynulých dnech povedlo,“ uvedla Voldánová s tím, že rezort ve středu předal statistikům data a ČSÚ rozšířil možnosti elektronické identifikace i o nejstarší doklady.

Problém podle ní poukázal na to, že sčítání prověřuje i stav státních registrů. „Nebude vypovídat důležité informace jenom o nás jako o lidech o domácnostech, ale také o tom, v jakém stavu ty státní registry jsou. A určitě to dá i podnět k dalšímu zlepšení,“ řekla.

Problém, kdy se některým lidem nezobrazuje dotaz na vztah osob žijících a společně hospodařících v jedné domácnosti, mluvčí nezaznamenala. Vysvětlila ale, proč není pro občana České republiky žijícího v zahraničí možné vyplnit, že je ve společné domácnosti s cizincem. „Pokud žije ve společné domácnosti s cizincem, který nemá žádný právní vztah k České republice, tak ho do sčítacího formuláře neuvádí, protože to není předmětem statistického šetření,“ podotkla Voldánová.

Přístup přes datovou schránku a bankovní identitu se dočasně omezí

Mluvčí Sčítání 2021 informovala v pátek také o tom, že kvůli plánované odstávce informačního systému nebude o víkendu možné se do elektronického formuláře přihlásit přes osobní datové schránky. V sobotu 10. dubna od 14:00 do 15:00 hodin se odstaví systém základních registrů. Nebude tak možné přihlášení přes Národní bod pro identifikaci a autentizaci (NIA), tedy přes bankovní identitu.

„Pro přihlášení do elektronického sčítacího formuláře zůstává v době plánovaného krátkodobého omezení NIA a datových schránek samozřejmě funkční nejvíce využívaná možnost. Tou je přihlášení prostřednictvím čísla platného osobního dokladu a datem narození,“ řekla Voldánová. 

Sčítání potrvá do 11. května. Do té doby se budou moci lidé sčítat elektronicky. Od 17. dubna bude pak možné vyplňovat také papírové formuláře. Získat se dají na většině pošt, nebo je doručí sčítací komisaři. Statistici poukazují na to, že elektronické odeslání údajů bez kontaktů s dalšími osobami je v době epidemie ale bezpečnější.

Původní plán byl, že nejprve separátně proběhne on-line sčítání. Na to mělo následně navázat listinné, kterého se zúčastní ti, kteří se nesečetli on-line. Elektronická varianta se ale nakonec prodloužila až do konce akce.

„Až začne obcházení domácností, respektive bytů a domů, sčítací komisaři budou mít aktuailzovaný seznam těch, kteří se ještě nesečetli on-line. Ty budou žádat, aby si do venkovních prostor přišli vyzvednout papírový formulář spolu s odpovědní obálkou,“ nastínila Voldánová. Lidé si ale následně budou moci vybrat, zda zvolí papírový formulář, nebo on-line formu.