Železničáři u Bíliny stále odklízejí víkendovou nehodu. Vlaky se na trať zřejmě vrátí až v pondělí

Trať mezi stanicemi Bílina a Úpořiny na Teplicku zůstane po nedělní nehodě dvou nákladních vlaků u obce Světec nejspíš zavřená do pondělí 12. dubna. Na trati běžně jezdí osobní i nákladní přeprava. Dosud na místě železničáři provádějí odklízecí práce. Informovala o tom mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Havárie si vyžádala život jednoho strojvůdce, druhý byl středně těžce zraněný. Škoda je kolem padesáti milionů korun.

„Hnací vozidlo Cargo a část zaklíněného vozu v něm, která tam zůstala, se zatím nepodařilo odstranit. Nyní se musí přistoupit ke změně technologie práce,“ uvedla Friebová. Železničáři podle ní budou muset pravděpodobně lokomotivu rozřezat a postupně z místa nehody odvézt. Po ukončení odklízecích prací se přistoupí k sanaci kontaminované půdy uniklou naftou. Poté se bude opravovat poškozená trať.

Nedělnímu neštěstí zřejmě mohl zabránit jeden ze strojvedoucích, který nezastavil před návěstidlem. „Nákladní vlak měl zastavit před návěstidlem, což se nestalo… Nenašli jsme žádnou chybu na zabezpečovacím zařízení,“ uvedl v neděli generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera.

Neštěstí si vyžádalo jednu oběť

Při kolizi jeden strojvůdce na místě podlehl velmi vážným zraněním, druhý byl se středně těžkým zraněním převezen do teplické nemocnice. U nehody zasahovaly dvě sanitky a vrtulník, který se vrátil prázdný zpět na základnu.

Jedna z lokomotiv po střetu vzplála, vezla propan-butan, druhý vlak přepravoval náklad s uhlím. Hasičům se podařilo náklad hořícího vlaku uchránit. V neděli tam zasahovalo devět hasičských jednotek.