V nemocnicích se musí rozvolňovat, říká Arenberger. Bylo by také podle něj dobré mít část výroby vakcín v Česku

Události, komentáře: Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (zdroj: ČT24)

Nově jmenovaný ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) již stihl kontaktovat v souvislosti s vakcínou Sputnik V i dalšími očkovacími látkami Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Vyžádal si od něj podklady, které k daným vakcínám ústav má. V rozhovoru pro Události, komentáře nový člen kabinetu Andreje Babiše (ANO) také uvedl, že by chtěl odlehčit zdravotnickým zařízením, aby se dostalo na odkládané zákroky. Resort se podle něj musí rovněž připravit na další vlny očkování proti koronaviru.

Prezident Miloš Zeman při jmenování Petra Arenbergera ministrem zdravotnictví zmínil, že jeho předchůdce Jan Blatný (za ANO) blokoval vakcíny proti covidu z Ruska a Číny. Exministr je spolu s ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irenou Storovou spoluzodpovědný za ty, kteří kvůli nedostatku vakcín v zemi zemřeli, řekl prezident. 

Arenberger v souvislosti s tím uvedl, že by „takto striktní“ jako hlava státu nebyl. „Samozřejmě pan prezident rád říká věci, které jsou potom do diskuze a mluví se o nich. A to je určitě správně,“ dodal nový šéf resortu zdravotnictví. Arenberger dříve uvedl, že zatím nevidí důvod, proč by Storová, kterou prezident zmínil, měla skončit. To potvrdil i v rozhovoru pro Události, komentáře.

„Nejsem střelec lidí na vysokých postech, spíš hledám řešení. Není to o personálních změnách, ale je to hlavně o tom, abychom našli možnosti, které stávající legislativa umožňuje,“ poznamenal Arenberger.

Velké personální šachy v resortu tak Arenberger po svém nástupu na ministerský post a priori neplánuje. „Řada lidí odešla ještě předtím, než jsem nastoupil – nebylo to kvůli mně,“ řekl. Spíše by schopné lidi na ministerstvo přijímal, než propouštěl, dodal. Slíbil ale, že se s novými spolupracovníky spojí a „popovídá si s nimi o dalších perspektivách“.

Arenberger v souvislosti s vakcínou Sputnik kontaktoval SÚKL

Na dotaz, že by mohl být považován za toho, který má dovézt do Česka ruskou vakcínu Sputnik V, Arenberger odpověděl v nadsázce, že se pokusí udělat maximum, „aby si mě občané zapamatovali jinak, než že létam po oběžné dráze.“

Ve vážnějším tónu nový ministr zdravotnictví dodal, že vnímá u prezidenta Zemana zájem o ruskou očkovací látku. „Zřejmě je to věc, kterou považuje za významnou,“ řekl Arenberger a dodal, že se Sputnikem bude ministerstvo také zabývat.

„Požádal jsem Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby nám dal k dispozici všechny podklady, které má nejen k této vakcíně (Sputnik V), ale i dalším vakcínám,“ uvedl v pořadu Události, komentáře Arenberger s tím, že zájem o ruskou vakcínu u Čechů může dosahovat až 26 procent.

Rozvolnění zdravotnictví a příprava na další vlny očkování

Na ministerstvo zdravotnictví chce Arenberger přinést nejen covidovou agendu. „Musíme začít ve zdravotnických zařízeních rozvolňovat. Dnes máme problém, že i takové výkony, které nejsou život ohrožující, ale přesto trápí řadu pacientů, se odsunovaly,“ zmínil.

Zároveň upozornil na to, že se musí resort připravit i na další vlny očkování. Podle něj by bylo výhodné mít část výroby vakcín také v České republice, aby země nebyla závislá jen na dovozu očkovacích látek ze zahraničí. „Vždycky je bližší košile než kabát a může se stát, že výrobce bude upřednostňovat vlastní zemi proti zahraničnímu obchodu,“ uzavřel nový ministr zdravotnictví.

Opozice se obává vlivu Hradu

Opozice se obává spojení nového ministra s Hradem a s ruskou vakcínou Sputnik. „Je to poměrně nebezpečná hra. Rusko vakcínu používá ke geopolitice,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. O prezidentu Zemanovi řekla, že se „chová spíš jako obchodní zástupce Ruska a vakcíny Sputnik“.

Výměna na postu ministra zdravotnictví je podle Pekarové Adamové politikum a důkazem toho, že premiér Babiš ustupuje tlaku z Hradu. Také poslanec za hnutí ANO Rostislav Vyzula připustil – i navzdory tvrzení Andreje Babiše – že výměna ministrů zdravotnictví mohla být předmětem politiky. „Jsem vnitřně přesvědčen, že v zákulisí politikum hrálo roli.“ Dodal ale, že je to „premiérova odpovědnost“.

I předseda hnutí STAN Vít Rakušan vyjádřil znepokojení z toho, co se odehrávalo při jmenování Arenbergera ministrem. V souvislosti s tím od nového ministra očekává, že mu v první řadě půjde o zdraví občanů České republiky.