Faltýnek odmítl, že by ovlivňoval zakázky. Před poslanci vysvětloval obsah uniklých zápisků

Události: Jaroslav Faltýnek vysvětloval obsah uniklých zápisků (zdroj: ČT)

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek reagoval ve sněmovně na uniklé poznámky ze svého zápisníku. Potvrdil, že se zasazoval a zajímal o projekty ze svého regionu. Odmítl ale, že by zakázky a dotace ovlivňoval. Server Seznam Zprávy přitom píše, že Faltýnkovy zápisky ovlivňování dotací dokazují.

„Já jsem ze staré školy a používám takový velký černý diář asi 20 let,“ vysvětloval Faltýnek. Dále uvedl, že šlo o diáře z let 2015 a 2016 a možná i z roku 2017. Do diářů si prý zapisuje všechny schůzky s poznámkami, co chtějí lidé řešit.

„Někdo měl prostě přístup k mým soukromým zápiskům, ty ofotil a pak je předal nebo zpeněžil,“ dodal s tím, že jen spekuluje – o tom, jak jeho poznámky unikly, sám neví.

Šéf poslaneckého klubu ANO také uvedl, že nepodá trestní oznámení kvůli zveřejněným informacím na základě údajů z jeho diářů. S kauzou přišel novinář Janek Kroupa a server Seznam Zprávy. Faltýnek nicméně míní, že záležitost by měla prověřit policie.

„Chtěl bych moc poprosit, jestli by opravdu orgány činné v trestním řízení ty věci mohly prošetřit. Nebudu podávat trestní oznámení, to opravdu nemá smysl, ale orgány činné v trestním řízení přeci mají možnosti, jak prošetřit trestné činy, které se potenciálně mohly stát jak z mé strany, tak samozřejmě ze strany pana Kroupy a společnosti Seznam,“ řekl Faltýnek na sněmovním plénu.

Lobbing za sportovní centrum v Prostějově

Faltýnek potvrdil, že lobboval například za národní sportovní centrum v Prostějově nebo zjišťoval na ministerstvu školství, proč vyřadilo žádost o dotaci pro Jeseník. Že by skrytě vlastnil firmu, ale odmítl. 

Řadě opozičních politiků přijde Faltýnkovo vysvětlení nedostačující. K tématu se chtějí ještě vrátit. „Piráti už dlouhodobě prosazují, aby se schválil zákon o lobbingu, který leží v Poslanecké sněmovně,“ řekl Jakub Michálek (Piráti). Andrej Babiš (ANO) zopakoval, že Jaroslav Faltýnek by musel odejít, kdyby se podezření serveru Seznam Zprávy potvrdila. 

Faltýnek byl od února 2015 prvním místopředsedou ANO, na funkci rezignoval loni v říjnu kvůli jednání s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) v restauraci, která měla být podle vládních nařízení proti šíření koronaviru zavřená. Místo v čele poslaneckého klubu ANO tehdy Faltýnek udržel.