Ministerstvo zemědělství poslalo odpověď na Babišův možný střet zájmů. Komise má na jednání čtyři měsíce

Ministerstvo zemědělství ve středu odeslalo odpověď na audit Evropské komise (EK) ohledně možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho bývalého koncernu Agrofert. Komise má nyní čtyři měsíce na svolání smírčího orgánu, obsah odpovědi i veškerá komunikace jsou stále v důvěrném režimu, uvedl mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Prověřování je součástí takzvaného zemědělského auditu. Další část má na starost ministerstvo pro místní rozvoj. Na začátku března odeslalo do Bruselu odpověď na dopis EK se závěrečnou auditní zprávou o možném premiérově střetu zájmů. 

„Nyní má EK lhůtu čtyř měsíců, ve které má být svoláno jednání smírčího orgánu, který by se měl pokusit sblížit stanoviska EK a České republiky. Veškeré informace jsou stále důvěrné, a to až do doby, kdy EK vydá finální zprávu. Vydání finální zprávy je plně v kompetenci EK,“ uvedl Bílý.

Resort už v druhé polovině března uvedl, že EK ukončila část zemědělského šetření – prověřování ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) kvůli možnému střetu zájmů, a to bez sankce. Česká republika proto podle resortu nebude vracet peníze za poskytnutí dotace pro firmu navázanou na Tomanovu rodinu.

Komise tehdy věc odmítla komentovat s tím, že audit, jehož je zkoumání Tomanova případu součástí, ještě neskončil. Tomanův střet zájmů se podle médií a opozice mohl týkat společnosti Agrotrade, kterou z osmdesáti procent vlastní ministrův otec Miroslav Toman starší.

EK: Babiš má stále vliv na Agrofert

Evropská komise zaslala v listopadu 2019 českým úřadům konečnou auditní zprávu, která se týká dotací z unijních fondů vyplácených Agrofertu. Ve zprávě EK v nezemědělské části konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Česko by kvůli takovému hodnocení mohlo vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun.

Babiš možnost střetu zájmů odmítá a tvrdí, že Česká republika žádné peníze Bruselu vracet nebude. Podle několika europoslanců zástupci EK sdělili členům výboru Evropského parlamentu, že závěry auditu EK týkající se Babiše potvrzují jeho střet zájmů. Babiš vlastnil koncern Agrofert do února 2017, kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.