Nově nakažených covidem v Česku ubývá. V polovině dubna by se mohli registrovat k očkování lidé od 65 do 69 let

Události: Epidemie dál ustupuje, systém rozvolňování zatím není známý (zdroj: ČT24)

Testy ve středu odhalily 7208 nakažených covidem, v mezitýdenním srovnání je to asi o 1600 případů míň, proti úterý počet nových případů klesl o 1422. Březen je však podle počtu mrtvých s covidem zatím nejtragičtější měsíc, zemřelo už 5779 lidí, tedy asi o osm set více než v dosud nejhorším listopadu. Od 12. dubna by se měly do škol vrátit děti z prvního stupně a předškoláci, oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Jednat o tom bude ještě vláda. Ministerstvo zdravotnictví plánuje v polovině dubna zahájit registraci k očkování proti covidu pro lidi od 65 do 69 let, původně měla začít už po Velikonocích.

On-line přenos
Koronavirus – duben
20:43

Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

19:46
Česko

Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

19:19

Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Epidemie v posledních týdnech zpomaluje, laboratoře ve středu odhalily 7208 pozitivních na nákazu novým typem koronaviru. V mezitýdenním srovnání je denní počet nových případů asi o 1600 nižší, oproti úterý je nově nakažených méně zhruba o 1400. Nových případů covidu-19 ubývá z denního průměru asi o dva až dva a půl tisíce týdně. Nákaza se nyní nejvíce šíří na severu Čech.

Jen velmi pozvolna se ale snižuje počet hospitalizovaných. Epidemická situace je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška proto rozporuplná, řekl na středečním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. A v počtu úmrtí s covidem je březen pak nejtragičtější, s nákazou zemřelo 5779 lidí. Od začátku epidemie má tak Česko už 26 586 zemřelých s koronavirem. 

Modely ÚZIS zahrnující současná přísná opatření předpokládaly za březen 320 tisíc pozitivně testovaných, podle aktuálních dat na webu ministerstva to bylo 290 tisíc případů. Nemocnice jsou ale podle Duška stále na hranici svých kapacit. Za poslední týden ubylo o 9,7 procenta hospitalizovaných celkově a na jednotkách intenzivní péče o 7,3 procenta. Podle Duška se může projevovat už i efekt vakcinace, jisté to bude zhruba za dva týdny.

Ve středu byla podle údajů ministerstva nutná hospitalizace u 7298 lidí, z toho 1623 bylo ve vážném stavu. 

V polovině dubna by se mohli registrovat k očkování lidé od 65 do 69 let

Zpomalit vysokou úmrtnost a omezit vážné průběhy nemoci má očkování. V polovině dubna plánuje ministerstvo zdravotnictví také zahájit registraci k očkování proti covidu-19 pro lidi od 65 do 69 let. Původně měla začít už po Velikonocích. Ve středu 7. dubna se začnou hlásit k očkování zároveň lidé pracující v sociálních službách. Dostanou kódy od sociálních odborů krajských úřadů, potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Podle denní zprávy o očkování bylo do středy podáno dosud 1,7 milionu dávek vakcíny. Obě potřebné dávky má v tuto chvíli v Česku přes půl milionu lidí. Aspoň jednu dávku má za čtvrt roku očkování téměř 1,2 milionu osob. Zatím se očkují senioři nad 70 let, zdravotníci, klienti a zaměstnanci lůžkových sociálních zařízení, učitelé, vybraní zaměstnanci kritické infrastruktury a někteří chroničtí pacienti.

Jejich registrace byla umožněna od 24. března, lidem s vybranými diagnózami dávají kódy k očkování jejich lékaři, ambulantní specialisté. Podle Blatného tuto možnost využilo devadesát tisíc z nich. Ve čtvrtek podle něho také získají možnost dát kód svým pacientům i někteří specialisté, kteří léčí děti. Vakcíny je možné podávat od 16 let, podle ministra je tak mohou dostat například mladiství s cukrovkou.

Praktici dostanou po Velikonocích asi 60 tisíc dávek AstraZenecy, píše Radiožurnál

Po Velikonocích dostanou praktičtí lékaři asi 60 tisíc dávek vakcíny od firmy AstraZeneca. Nově jim bude očkovací látka doručena distributorem přímo do ordinací. Uvedl to Český rozhlas – Radiožurnál

„Dohodli jsme se, že od příštího týdne se spouští nový model distribuce. Ten, který předjímá smlouva. Očkovací látka AstraZeneca bude distribuována přímo do ordinací podle objednávek, které praktičtí lékaři vystaví,“ sdělil rozhlasu náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) pro zdravotní péči David Šmehlík po jednání s dalšími pojišťovnami, ministerstvem zdravotnictví i zástupci distributora vakcíny a praktických lékařů. Krajským koordinátorům očkování ale podle rozhlasu nadále zůstane pravomoc část dodávky vakcín využít například pro potřeby doočkování druhých dávek pro učitele.

Firma Alliance Healthcare, která vakcínu od AstraZenecy v Česku distribuuje, rozhlasu sdělila, že ve středu dorazilo do země 98 700 dávek. Z nich podle šéfa společnosti Jana Rohrbachera dostanou 41 tisíc očkovací centra a zbylé dávky vakcíny budou doručeny k asi 600 praktických lékařů. Podle Rohrbachera je ale vakcín stále málo. Alliance Healthcare eviduje asi tři tisíce objednávek od praktiků, uvedl rozhlas.

Sdružení praktických lékařů podle Radiožurnálu v minulosti kritizovalo to, že si lékaři musejí na vlastní náklady sami jezdit pro vakcíny do lékáren. Situaci podle zúčastněných komplikovalo také objednávání dodávek přes krajské koordinátory. Praktikům také vadilo to, že se nemohli spojit s distributorem a očkování řádně plánovat. 

Za poslední týden také přibylo šest podezření na úmrtí po očkování proti covidu, celkem jich Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje 31. Ústav všechna hlášení odeslal do evropské databáze nežádoucích účinků, kde se případy posuzují.

SÚKL uvádí, že všechna hlášení o úmrtích jsou v ČR důkladně hodnocena a následně je posuzuje také výbor Evropské agentury pro léčivé prostředky (EMA), ve kterém má Česko své zástupce.

Upravený protiepidemický systém vláda nepředstavila

Kromě registrací k očkování se posunul také termín zveřejnění upraveného protiepidemického systému. Původně resort tvrdil, že ho představí už před svátky. Ve čtvrtek ale od ministra zaznělo, že příprava systému je sice ve velmi pokročilé fázi, veřejnost ho ale ještě vidět nemůže. „Já jsem řekl, že před Velikonocemi bude k dispozici odborným skupinám k diskusi. Nemyslím si, že bych řekl, že bude k dispozici pro veřejnost,“ bránil se Blatný.

Podle zástupců opozice to je jeden ze zásadních problémů vlády. „Pod vlivem nějakých aktuálních nálad vláda vždycky něco doslova plácne nebo stanoví datum, ke kterému se obchodníci, hospodští, ale třeba i rodiče, kteří mají žáky ve škole, upnou. A pak to buď dodá, nebo nedodá,“ kritizoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka zase zdůraznil, že je třeba, aby podnikatelé měli o rozvolňování alespoň rámcovou představu. „To světlo na konci tunelu je potřeba lidem dát,“ podotkl.

Mezi země s největším rizikem se zařadí Belgie a Nizozemsko

Soud ve středu zrušil část opatření ministerstva zdravotnictví, která po Češích paušálně žádá před návratem ze zahraničí negativní test na covid-19. Podmínky pro přicestování do Česka budou v návaznosti na rozhodnutí upraveny během víkendu.

Resort ve čtvrtek také aktualizoval takzvanou mapu cestovatele. Mezi tmavě červené země s největším rizikem nákazy koronavirem se na ní od pondělí přesunou Nizozemsko a Belgie. Dosud byly tyto země červené, návrat z nich tak bude pro návštěvníky z České republiky obtížnější.

Při návratu ze zemí s velmi vysokým rizikem, značených tmavě červenou barvou, je aktuálně povinný PCR test před cestou do Česka, po příjezdu musejí cestující absolvovat karanténu. Po pěti dnech si mohou udělat druhý PCR test, který v případě negativního výsledku umožní karanténu ukončit. Do této kategorie patří menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, mezi nimi Británie.

U červených zemí s vysokou mírou rizika je nutný vedle antigenního nebo PCR testu před cestou i další do pěti dnů od přicestování, a to PCR test. Do té doby musí být člověk v samoizolaci. Od pondělí mezi ně budou patřit Dánsko, Finsko, Chorvatsko, Irsko, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Monako, Německo, Norsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko a Kanárské ostrovy a Madeira.

Pro návrat z oranžových, středně rizikových států podle cestovatelského semaforu, je povinné absolvovat antigenní nebo PCR test před cestou do České republiky. V této kategorii budou Island, Portugalsko s výjimkou Madeiry a Baleárské ostrovy. U všech těchto tří kategorií mají zaměstnanci a studenti povinnost předložit výsledek testu zaměstnavateli nebo škole, kde studují.

Od 12. dubna by se měli do škol vrátit žáci prvního stupně a předškoláci

Děti z prvního stupně základních škol a předškoláci by se mohli podle ministra školství Roberta Plagy vrátit do lavic 12. dubna. Na prvním stupni bude rotační výuka, třídy se mají střídat po týdnech. Na druhém stupni zůstane výuka na dálku.

Školáci budou dvakrát týdně testováni antigenními testy. Ve školách budou povinné roušky, v mateřských školách je děti nebudou muset nosit. Předškoláci budou maximálně v patnáctičlenných skupinách. O návrhu bude ještě v úterý jednat vláda. Ve středu po Velikonocích bude podle Plagy řečeno, jestli se školy otevřou ve všech okresech. Záležet bude na epidemické situaci.

Kvůli epidemii jsou nyní otevřené jen školy pro děti zdravotníků a další vybrané profese. Ostatní se učí na dálku.  

Poslanci ve čtvrtek mimořádně projednávali také zvýšení krizového ošetřovného kvůli zavřeným školám na osmdesát procent redukovaného výdělku. Novelu schválili zrychleně už v prvním čtení, nyní ji musí posoudit Senát.