Sněmovna poslala stavební zákon do závěrečného čtení, Piráti ho budou chtít zamítnout

Během čtvrteční mimořádné schůze poslanci projednali návrh stavebního zákona. Piráti chtějí zákon zamítnout. Část opozice varuje před centralizací a byrokracií. Zákon dolní komora propustila do závěrečného čtení i s několika pozměňovacími návrhy.

O podobu stavebního zákona se dlouhodobě vedou spory. Opoziční ODS, Piráti, TOP 09, KDU-ČSL a STAN kritizují pozměňovací návrh koaličních stran, dle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) zavede čistou stavební správu. Návrhem je zaručen jeden úřad, jedno razíko a jedno povolení do jednoho roku, tvrdí ministryně.

Ke stavebnímu zákonu jednotliví poslanci vznesli na osm desítek pozměňovacích návrhů. Norma bude čelit i návrhu na zamítnutí. Vznesl ho poslanec Pirátů Lukáš Černohorský. Poznamenal jen, že se nedomnívá, že by se dal vládní návrh nějak opravit. 

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) během projednávání varoval před změnami stavebního zákona. Velká míra změn se podle ministra negativně podepisuje na přehlednosti a srozumitelnosti toho, co právě leží na stole. O dalším osudu zákonu rozhodne dolní komora zřejmě na následující schůzi, která začne v dubnu.

Návrh hospodářského výboru

Návrh hospodářského výboru počítá s tím, že by státní stavební správa byla organizovaná podobně jako třeba finanční správa. Ministryně řekla, že již nyní platí stát čtyři miliardy korun ročně za umístění úřadů a jejich archivů.

Poukázala na to, že existuje 1300 samostatných stavebních úřadů s třinácti tisíci úředníky. Řekla, že o umístění pracovišť vedla řadu jednání se starosty a stavební úřady by podle ní měly pokud možno zůstat tam, kde jsou.

Loni v lednu přistoupila ke kompromisu se Svazem měst a obcí a ustoupila od čistě státní stavební správy. Zákon měl zachovat stavební úřady na úrovni obcí. V této podobě šel do sněmovny. Pozměňovací návrh hospodářského výboru však znovu počítá s převodem všech stavebních úřadů pod stát.

Centralizace a byrokracie je špatnou cestou, míní část opozice

„Klíčové je, aby nový stavební zákon nevyžadoval vybudování nového mega-stavebního úřadu,“ řekl místopředseda ODS Martin Kupka. ANO, SPD a KSČM se podle něj zamilovaly do vytvoření nového byrokratického aparátu. Varoval rovněž, že řada starostů má již nyní nedostatek prostor a bude tedy problém nová pracoviště umístit.

„Sázka na centralizaci je sázka na špatného koně, je to sázka na koně, který běží úplně opačným směrem, než je cíl,“ je přesvědčen Jan Čižinský (KDU-ČSL). Lidovec Marek Výborný označil prosazování státní stavební správy za velký podraz. Návrh kritizoval i předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Pětice opozičních stran prosazuje vlastní úpravu předpisu, která podle nich posílí digitalizaci stavebního řízení či roli samospráv. „Stavební řízení trvá tak dlouho, protože stále obíhají spíš lidé než data. Náš návrh je moderní a elegantní. Stavebník bude mít možnost zadat na jednom místě elektronicky dokumentaci, ke které budou všichni přistupovat, každý ze své kanceláře,“ nastínil Bartoš. Oproti vládnímu návrhu, jehož příprava vyjde na 25 miliard korun, počítá opoziční úprava s asi desetinovými náklady, dodal.

Ministryně Dostálová návrh hájila s tím, že již prošel meziresortním připomínkovým řízením a až poté se dohodla se svazem měst a obcí kompromisní dohoda na hybridním modelu. Vše se podle ní projednalo se všemi resorty. Stejně argumentoval i zpravodaj k návrhu Martin Kolovratník (ANO).

Opoziční poslanci v čele s Kupkou připravili svůj pozměňovací návrh, který zachovává roli obcí a samospráv ve stavebním řízení. Vyhrazené stavby, jako jsou třeba dálnice, elektrárny nebo přehrady, má stejně jako podle vládního návrhu schvalovat specializovaný stavební úřad. 

Modrozelená infrastruktura

Sociální demokrat Petr Dolínek chce do stavebního zákona vložit mimo jiné ustanovení týkající se takzvané modrozelené infrastruktury. Tou se mají rozumět stavby, zařízení nebo opatření, které slouží k hospodaření se srážkovými vodami, k jejich odvodu a k omezování dopadů oteplování a sucha, a které mohou sloužit i jako ochrana před povodněmi a záplavami . Může jít také o vegetační a vodní prvky umístěné v souvislosti se záměrem na pozemku nebo stavbě.

Obdobný návrh předložila přímo ministryně Dostálová ve spolupráci s Dolínkem a Leo Luzarem (KSČM) . Do zákona má zavést pojem zelená infrastruktura. Má být výslovně uvedena jako systém, který řeší územně plánovací dokumentace.