České zdravotnictví dostalo léky od Regeneronu. Arzenál proti covidu se zvětšuje

UDÁLOSTI: Českým pacientům má nově pomoct Regeneron (zdroj: ČT24)

Čeští pacienti s covidem-19 mají od úterý k dispozici další lék, který při včasném nasazení brání vážnému průběhu nemoci. Po protilátkovém koktejlu bamlanivimab jim lékaři mohou podávat i ten od americké firmy Regeneron. Škála medikamentů, s jejichž pomocí se lze bránit nemoci, se tak zase o něco rozšířila.

Léčivý přípravek se jménem casirivimab-imedivimab, známý také jako REGN-CoV2, vyrábí firmy Regeneron a Roche. Do fakultních nemocnic v Praze dorazil v úterý a ve třech dodávkách v březnu, dubnu a květnu má přijít 12 tisíc dávek, které se poměrně rozdělí do dalších nemocnic v zemi.

Přípravek představuje směs monoklonálních protilátek, která zabrání u nakaženého člověka tomu, aby virus nakazil další buňky – a případně způsobil těžký průběh nemoci a hospitalizaci. Proto je také zásadní podat látky včas.

Stejně jako bamlanivimab i REGN-CoV2 musí pacient dostat do tří dnů od pozitivního testu na covid a do sedmi dnů od prvních příznaků. K oběma protilátkovým lékům se mohou dostat jen pacienti splňující jasná kritéria (viz níže), ti by se ale s ohledem na těsné lhůty měli co nejdřív ozvat lékaři, který je na testy poslal – ať už jde o specialistu nebo praktika.

Právě na webu Sdružení praktických lékařů mají doktoři nově k ruce i přehled nemocnic, ve kterých příslušný koktejl podávají. Elektronickou žádankou pak lékař pacienta objedná, v případě potřeby mu může nárokovat pro převoz i infekční sanitku. Infuzi posléze pacient dostane ambulantně. Samotné podání trvá zhruba hodinu, stejný čas pak pacient ještě zůstává na místě, poté může jít domů.

Nemocnice v krajích zatím podaly protilátkové koktejly několika desítkám pacientům a například podle zkušenosti fakultní Thomayerovy v Praze pak nepotřebovali nemocniční péči.

  • po transplantaci orgánu nebo kostní dřeně
  • s onkologickým onemocněním
  • s chronickým onemocněním ledvin
  • s plicním onemocněním
  • s trombofilií
  • s nervosvalovým onemocněním
  • s aktivním autoimunitním onemocněním
  • s revmatickým onemocněním
  • s diabetem I. typu
  • vysoce obézní
  • Zdroj: Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny

Evropská léková agentura vedle toho v současnosti zkoumá možné využití třetího přípravku, léčiva regdanvimab od jihokorejské společnosti Celltrion. Podle výrobce u pacientů rovněž snižuje riziko komplikací a zhoršení stavu; k užívání zatím není schválený, podle EMA má ale potenciál, a minulý týden tak dala souhlas k jeho dalšímu prověřování.

Dva léky pro těžkou hospitalizaci

Tuzemské zdravotnictví vedle toho disponuje i dvěma léky pro případ, že se pacient do nemocnice ve špatném stavu skutečně dostane. Prvním je antivirotikum remdesivir, které pomůže tomu, aby se virus v těle dál nemnožil. I u tohoto medikamentu platí, že čím dřív ho pacienti začnou brát, tím větší je šance, že zabere.

Druhou možností je pak podání steroidu dexamethasone. Ten by měl pomoct lidem s těžkým průběhem. „Výrazně snižuje počty pacientů, kteří zemřou,“ dodává David Řezáč z kliniky infekčních nemocí v Ústřední vojenské nemocnici. „Dexamethasone nejlépe funguje u nejtěžších, kritických pacientů a u těžkých pacientů, kteří potřebují kyslíkovou podporu.“

V souvislosti s léčbou covidu-19 se zmiňují i léčiva isoprinosin nebo ivermektin. Jejich účinnost ale zatím není prokázaná. Používání ivermektinu české ministerstvo zdravotnictví lékařům umožnilo, evropská léková agentura ho ale nedoporučuje. K užití proti covidu ho nenabízí ani výrobce.

Většina lidí má mírný průběh nemoci a léčí se doma. V takovém případě zdravotníci doporučují zaměřit se na symptomy nemoci. To znamená používat léky, které srazí teplotu, pomůžou s bolestí hlavy a těla anebo léky na suchý kašel nebo odkašlávání. Důležité je také hodně odpočívat.