Epidemie slábne, v sobotu přibyly čtyři tisíce nakažených. Německé hranice se o půlnoci pootevřely

Díky lepší epidemické situaci se zmírnil režim na hranicích s Německem. Policie od půlnoci již nekontroluje všechna přijíždějící auta, do země opět může cestovat každý, avšak stále platí podmínka, že je po příjezdu nutná karanténa, volný je tranzit. V Česku dále klesají ukazatele naznačující, jak výrazně je covid-19 mezi lidmi rozšířen. Počet nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny klesl na 1083, ubývá i nakažených seniorů.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Zjednodušené reprodukční číslo se nepatrně zvýšilo z 0,794 na 0,800. Počty nakažených dál klesají, ačkoli množství případů na sto tisíc obyvatel za dva týdny i přes trvalý pokles stále zůstává nad tisícem a relativní počet nakažených seniorů nad 65 let nad osmi sty na sto tisíc.

V absolutních počtech přibylo v sobotu 3955 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. Oproti předchozí sobotě, kdy jich přibylo téměř pět a půl tisíce, jde téměř o čtvrtinové zlepšení. Podle dosavadních údajů se však také méně testovalo. Počty všech provedených testů statistici ministerstva zdravotnictví sice obvykle ještě dodatečně doplňují, počet vyhodnocovaných PCR testů ale pozvolna klesal celý týden.

Výrazné snížení počtu nově nakažených oproti předchozí sobotě bylo pouze záležitostí Čech. Ve všech čtyřech krajích, které leží zcela na Moravě a ve Slezsku, nakažených ve srovnání s minulým týdnem přibylo. Nejvýraznější byl nárůst v Jihomoravském kraji – z 387 na 453.

V sobotu významně poklesl počet lidí v nemocnicích. To se sice opakuje každou sobotu, nyní se však počet hospitalizací dostal na 7337. Intenzivní péči stále vyžaduje 1800 lidí. Více než osm tisíc lidí leželo s covidem-19 v nemocnicích od začátku března, v polovině měsíce jich bylo více než devět tisíc.

Německo pootevírá hranice. Po příjezdu je nutná karanténa, tranzit volný

Německu pokles spojený s dlouhodobým příznivým trendem stačil k tomu, aby vyňalo Česko z kategorie zemí s šířením nových mutací koronaviru. Znamená to, že od nedělní půlnoci se pootevřely jeho hranice a skončily kontroly každého. Jak ale zdůraznil německý velvyslanec Christoph Israng, pro Němce je Česko stále oblastí s velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. „Určité restrikce budou platit i nadále,“ podotkl.

Při cestě do Německa již nehrozí nutnost jet zpět. Příjezd do země je možný, ale rozhodně ne na nákupy nebo jednorázové návštěvy. Kdo do Německa přijíždí, musí mít předem zařízený negativní test i nastoupit do desetidenní karantény. Zásadní uvolnění přichází naopak pro ty, kdo chtějí Německem jen projet. „Řidiči nákladní kamionové dopravy se nebudou muset nechat testovat, také bude možné jet na německá letiště bez testu, opět se bude také umožňovat tranzit přes německé území,“ shrnul ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Sousední spolkové země ještě nevyjasnily, které pendlery k sobě pustí. Zatím mohli do Bavorska či Saska pouze ti pracující ve vyjmenovaných kritických odvětvích, jako je zdravotnictví nebo energetika. České ministerstvo zahraničí předpokládá, že obě země zavedou podobné výjimky jako na začátku roku.

Učitelům, kteří se k očkování nezaregistrují do půlnoci, propadne přednostní kód

Pouze do nedělních 23:59 jsou platné kódy, které dostali učitelé i nepedagogičtí pracovníci škol, aby se mohli přednostně zaregistrovat na očkování proti covidu-19. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v sobotu vyzval všechny, kteří tak ještě neučinili, aby se do centrálního rezervačního systému přihlásili, protože ministerstvo zdravotnictví neplánuje platnost kódů prodloužit. Ujistil zároveň, že kdo se včas registruje, jistě dostane termín, i kdyby to nebylo do půlnoci.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví se k 25. březnu registrovalo na očkování 197 646 školských pracovníků a dávku vakcíny jich dostalo 114 134. V sobotu uplynulo čtvrt roku od podání prvních dávek vakcíny proti koronaviru v Česku. Za tu dobu podali zdravotníci přes 1,5 milionu dávek a dostalo je do sobotního večera 1 121 007 lidí. Z nich 439 912 již má obě dávky.

V uplynulém týdnu ovšem očkování zpomalilo. Jestliže v předchozích dvou týdnech se v pracovních dnech blížily počty podaných dávek 50 tisícům denně, tentokrát se pohybovaly kolem 40 tisíc. V sobotu dostalo vakcínu 12 tisíc lidí.

Vedle pracovníků škol se v současnosti mohou hlásit o vakcínu lidé starší 70 let, zdravotníci, vybraní členové integrovaného záchranného systému, pracovníci kritické infrastruktury a chronicky nemocní s vybranými diagnózami. Experti na modelování vývoje situace spočítali, že nejmenší ztráty na životech jsou při očkování striktně podle věku postupně od nejstarších obyvatel. Od upřednostňování profesí by se podle nich mělo ustoupit.